Állami pénzen fordítják Matolcsy könyveit

2013.07.13. 12:30 Módosítva: 2013.07.13. 13:09
20 millió forintért rendelt a Nemzetgazdasági Minisztérium 2012 eleje és 2013 februárja között különböző fordításokat. Állami pénzen fordították le többek között Matolcsy György könyvét, az eredetileg a hazai piacra szánt Amerikai Birodalmat és a Magyar Növekedési Tervet is, tudta meg a Népszabadság.

Az Amerikai Birodalom még 2004-ben jelent meg, az új nyelvi verzió elkészítésére azonban 2013 januárjában szerződtek. A fordításért 1,35 millió forintot fizetett ki az NGM a Convert Kft.-nek, a megrendelés és a szerződés még Matolcsy György miniszterségének idejére esik. A tárca szerint "a fordításra a nemzetközi kapcsolatok ápolása érdekében került sor", annak ellenére, hogy a könyv kifejezetten amiatt íródott, hogy "megértsük Amerika működését, és világosan lássunk Amerika jövőjével kapcsolatosan”.

A Népszabadság szerint a Conver Kft. 2012-ben és 2013-ban összesen kilenc megbízást kapott, további feladatai közé tartozott például az unortodox gazdaságpolitika hazai atyja, Matolcsy mentora és tanácsadója, Kopátsy Sándor két művének fordítása is összesen bruttó 400 ezer forintért. 2012-ben bruttó 4,6 millió forint megbízást kapott az NGM-től. A társaság a Nagy Reformkönyv 275 oldalát 1,7 millióért ültette át idegen nyelvre, a 171 oldalas terv fordításáért pedig 900 ezer forintot kért. Ezeket a fordításokat az állami tulajdonban álló Országos Fordító és Fordításhitelesítő Irodától is megrendelte az NGM.

A tárca az ugyanarra a munkára vonatkozó több megbízást azzal magyarázta: a nagy terjedelmű anyagok szakmai fordításának megrendelésére részenként került sor, több cég dolgozott rajtuk. Így történhetett, hogy a Magyar Növekedési Terv fordításán egyszerre három cég is dolgozott. Az NGM kétmillió forintra szerződött ezen a jogcímen a BVL Befektetési Tanácsadó Kft.-vel is, ám a társaságnak a nevéből és a tevékenységi köréből is hiányzik a fordítás és tolmácsolási szolgáltatás. A céget a szerződést követően néhány héttel végelszámolás alá vonták, irányítója az a Vavra László, aki a tőzsdét is megjárt, ám felszámolás alá került Kolosszus Rt. alapító-tulajdonosaként tett szert kisebb ismertségre, majd a 2010-es választások idején az MDF színeiben indult Tapolcán, és a párt gazdasági kabinetjét is képviselte.

Matolcsy szerint az 56-os forradalmat az ÁVH robbantotta ki

Az Élet és Irodalom már 2010. májusában felfedezett néhány érdekes kutatási eredményt Matolcsy György Amerikai Birodalom című könyvében:

„Az 1956-os csodálatos forradalom - amelynek történelmi jelentőségét a magyar nemzet tudatában az sem csökkenti, hogy valószínűleg az Államvédelmi Hatóság készítette elő, szervezte és próbálta érdekei szerint felhasználni - már nem győzhetett, mert Jalta és Teherán megegyezései még életben voltak, és Amerika nem vállalta, hogy kihasít egy részt a Szovjet Birodalomból." (Amerikai birodalom, Heti Válasz Kiadó, Budapest, 2004. 23. oldal)

A mű csak most került kezünkbe, de miután felocsúdtunk ámulatunkból, nyelvünkre adódott néhány kérdés. Nem lehet ekkora revelációt csak úgy elsőre megemészteni. Milyen elsődleges források (levéltári anyagok, ellenőrizhető emlékezések) valószínűsítik, hogy 1956-ot az ÁVH készítette elő, szervezte stb.? Ha ezek a források hozzáférhetőek, hogyhogy hallgattak róluk 1956 hivatásos történészei? Tegyük fel munkahipotézisként: az a valószínűsíthető tény, hogy 56-ot az ÁVH szervezte stb., azért nem csökkenti a magyar nemzet tudatában a forradalom jelentőségét, mert a magyar nemzet (beleértve a történészszakmát), nem tudott róla - de ha így volt, akkor miért nem tett többet Matolcsy György, hogy a magyar nemzet tudjon róla? Ha ellenben az egész magyar nemzet tudott róla, akkor miért csak mi nem voltunk beavatva?

Honnan tudta ilyen jól az ÁVH, hogy Amerika nem fog beavatkozni, amikor már évek óta a pont az amerikai behatolás, fellazítás stb. ellen éberkedett? Ha viszont az ÁVH tudta, hogy Amerika nem fog beavatkozni, és ezért készítette elő, szervezte stb. a forradalmat, akkor nem véletlenül az ÁVH számító gonoszsága volt a vereség oka, nem pedig Amerika előre látható be nem avatkozása? Ha a magyar nemzetnek Nagy Imrétől a pesti srácokig fogalma sem volt, hogy Jalta és Teherán megegyezései életben vannak, továbbá - ami nyomósabb érv -, hogy a Szovjetuniónak már van hidrogénbombája, azonkívül a magyar nemzet ilyen könnyen felült az ávós provokációnak, akkor mitől volt mégis csodálatos a forradalom?"