Nyolcvan házat ürítenek ki Budán

2013.07.16. 21:25 Módosítva: 2013.07.16. 23:01

Egy 50 kilogrammos, második világháborús légibombát találtak Budapesten az I. kerületi Pala utcában, ezért szerda reggel 8 órától mintegy 80 házból kell elhagyniuk otthonukat a lakóknak, mondta Várkonyi Melinda, az MH Honvéd Tűzszerész és Hadihajós ezred kommunikációs tisztje. Várkonyi szerint a kiürítésre azért van szükség, mert nem lehet megállapítani, hogy a szerkezetben van-e gyújtószerkezet.

A Pala utca a Lánchíd közelében található, a Bem rakparttal merőleges utca. A második világháborús légibombát kertépítés közben találtak a 8. szám alatti, 11 lakásos társasház udvarán, ahol éjszaka a rendőrség biztosítja a helyszínt. A ház egy műemlékké nyilvánított épület, amelyet tavaly újítottak fel.


Pala utca nagyobb térképen való megjelenítése

Az utca végében található a Francia Intézet, ezt illetve két szállodát és egy művelődési házat  szintén kiürítik. A kitelepítés a Clark Ádám tér-Bem rakpart-Corvin tér-Várfal által határolt területen az előzetes becslések szerint mintegy 80 házat, összesen 1500-1600 embert érint.

Az utcában lakó egyik munkatársunk azt mondta: az utca este 10 után még teljesen kihalt volt, de az utca végében négy-öt rendőrségi és katasztrófavédelmi autó áll. Hozzátette: ennek ellenére a lakók azt mondták, hogy őket egyelőre senki nem tájékoztatta a tervezett kitelepítésről.

A terület lezárása és kiürítése a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járműveinek útvonalát is érinti. A BKK fődiszpécsere elmondta, hogy csak reggel derül ki, hogy pontosan milyen járatokat és mennyi időre érint a lezárás.