Pesten kapták el a grúz keresztapát

2013.07.17. 14:12

Egy budapesti szállóban fogták el Merab Dzsengveladzét. A grúziai férfi – akit az alvilág Merab Szuhumszkijként is ismert – egy nemzetközi akció keretében került rendőrkézre – tudatta az orosz belügyminisztérium az Itar-TASZSZ orosz hírügynökséggel. A kutaiszi klán feje és társai elleni akció az olasz hatóságok kérésére indult, olasz, spanyol, francia, cseh, német és litvén területen elkövetett bűncselekményekért.

Legutóbb az olaszországi Bariban végzett a csoport egy grúz üzletemberrel, Revaz Csuradzével, akinek olaszországi cége grúziai áruszállítással foglalkozott.

A hírből nem derül ki, hogy az elfogásra mikor került sor, ám a lifenews.com orosz hírportál június 21-én már beszámolt az Dzsengveladze magyarországi elfogásáról. Az akció során további 18 bűntársát vették őrizetbe Portugáliában, Litvániában, Belgiumban és Németországban.

Az 51 éves férfit tartják a január 16-án Moszkvában fényes nappal egy távcsöves puskával megölt Aszlan Uszojan fő ellenfelének. Az orosz rendőrség gyanúja szerint a kutaiszi klán feje rendelte meg a Haszan apóként ismert 75 éves keresztapa likvidálását, ami alaposan megbolygatta az alvilági struktúrákat.

A híradások szerint Haszan apó halála után számos befolyásos bűnöző hagyta el az orosz fővárost, Európában keresve menedéket a bizonytalan kimenetelű küzdelmek idejére, ez vezetett az európai rendőrség aktivizálódásához.