Bajnai–Tavares-fesztivál ellen tüntetnek

2013.07.17. 13:24

Harmincfős tüntetést szervezett a Fidelitas a Velencén zajló Zöld Nyári Egyetem ellen, amely a Fideszhez kötődő szervezet szerint nem más, mint egy „Bajnai-Tavares Fesztivál". Ennek bizonyságául ezzel a felirattal karszalagot is osztottak a futballpályán tartott Zöld Nyári Egyetem bejáratánál – közölte az Indexszel Ágh Péter. A Fidelitas elnöke és országgyűlési képviselő elmondta: Bajnai Gordon és Rui Tavares karöltve támogatják az EP által megszavazott jelentést, amelynek célja „hazánk elítélése volt". „Tavares többszáz euróval támogatta a rendezvényt, és a Magyarországot lejáratni akaró Bajnai csapatának több tagja is részt vett a tábor szervezésében" – magyarázta a volt kormányfő és a portugál zöld képviselő, valamint a Zöld Nyári Egyetem közötti összefüggést a Fidesz politikusa, aki a tiltakozás alatt sajtótájékoztatót is tartott a Hír Tv és az Echo Tv jelenlétében.

A Zöld Nyári Egyetem bejárata Velencén
A Zöld Nyári Egyetem bejárata Velencén
Fotó: http://greenacademy.hu/

„Ha legközelebb is ünnepelni akar Tavares és Bajnai, akkor ezt ne Magyarországon tegyék, hanem Ausztriában, ahol Bajnainak kiépített cégbirodalma van" – mondta Ágh.

„Sem Bajnai, sem Tavares nem jelent meg a rendezvényen, meghívást sem kaptak rá" – mondta ugyanakkor Fehér Dániel. A Zöld Nyári Egyetem egyik szervezője elmondta: a rendezvényt támogatják az Európai Parlament zöldpárti képviselői, így a frakcióba tartozó Tavares is.

„Örültünk a Fidelitasnak, mert így legalább a kamerák előtt mi is elmondhattuk álláspontunkat" – jelentette ki Fehér, aki szerint jól megértették egymást az egyetem résztvevői és a Fidelitasszal érkezett idős helyi civilek is. „Kiderült, hogy azonosan gondolkodunk a Velencén folyó megaberuházásról, amelynek problémáját bevonjuk a rendezvény programjába is" – mondta a 2008 óta minden évben, körülbelül ötszáz résztvevővel megtartott rendezvényben közreműködő Fehér.

A program a zöld értékekről, a fenntartható fejlődésről, a szociális igazságosságról, a demokráciában való állampolgári részvétel lehetőségeiről szól – határozta meg a rendezvény jellegét Fehér.

„A Fidesz irányvonala távol áll attól, ami zöld szemmel kívánatosnak tűnik, legyen szó az átlátható államról, az állampolgári értékek tiszteletben tartásáról, a mezőgazdasággal kapcsolatos elképzelésekről, a demokrácia működtetéséről, így nem meglepő, hogy nem értenek egyet a rendezvénnyel" – mondta Fehér, megemlítve, hogy ma délután Babarczi Eszter, Balavány György és Tamás Gáspár Miklós tart előadást a helyszínen a demokrácia mai magyarországi helyzetéről.