Elszállították a bombát Székesfehérváron

2013.07.18. 08:04 Módosítva: 2013.07.18. 14:34
Szerda délelőtt egy 100 kilogrammos tüzérségi lövedéket találtak Székesfehérváron a Rákóczi úti Mancz János Óvodában, emiatt 400 méter sugarú körben teljes lezárást és kiürítést rendeltek el csütörtökön 8:30-tól. Az Index a helyszínről tudósít.

(Cikkünk folyamatosan frissül. Várjuk a helyszínen lévő olvasóink beszámolóit és fotóit a tema@mai.index.hu címre!)

Kitelepítés percről percre

15:30: Elszállították

A bombát elszállították a tűzszerészek, 15 órától megkezdődik a kitelepített több mint tízezer lakó visszaengedése. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai még egy órán keresztül a zárási pontokon és a korábban lezárt részeken maradnak, hogy segítsék a lakosság visszatérését. Hamarosan megindítják a menetrend szerinti buszjáratokat is a Rákóczi úton és környékén.

14:23: Hatástalanították!

A feol.hu információi szerint csütörtökön délután 14:15-re hatástalanították a lövedéket, a gyújtószerkezetet pedig a helyszínen fogják felrobbantani. Mégsem oldották fel a terület lezárását, mert "több más, kisebb háborús eszközt is találtak a területen".

13:26: Kint van a bomba

Kiss. Z. Edward Fejér megyei rendőrségi szóvivő elmondta, a tűzszerészek a robbanótestet kiemelték a helyéről.

12:59: 163 lakó a befogadóhelyeken

A katasztrófavédelem közleménye szerint a három kialakított befogadóhelyen a délelőtt folyamán összesen 163 lakót helyeztek el, ellátásuk biztosítása érdekében szendvicseket és ásványvizet szállítottak az intézményekbe.

Közérdekű információk

Székesfehérvár önkormányzatának tájékoztatása szerint a kitelepítés alatt háziorvosi szolgálat csütörtökön 11.00 és 14.00 között a Hunyadi – Seregélyesi sarkon az Orvosok Házában (ügyelet épülete) az 22/501-404-en hívható. Ügyeletes orvos dr. Mészáros Ákos lesz.


A kitelepítés menetéről még információk a www.szekesfehervar.hu oldalon olvashatók, emelett a helyi rádióadókon (Vörösmarty Rádió 99,2 MHz és Fehérvár Rádió 94,5 MHz) is a hatóságokkal egyeztetve rendszeresen részletes tájékoztatás, beszámoló hallható.

12:30: Dolgoznak a tűzszerészek

A tűzszerészek húsz perce dolgoznak, a munka legalább 40-60 percig eltart, de lehet, hogy még tovább. Ez attól függ, hogy a gránát milyen állapotban van.

11:50: Befejeződött a kitelepítés

Kiss Z. Edward, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a kitelepítés befejeződött, most hagyják el a területet azok, akik a kiürítés lebonyolításában segítettek. A kitelepítésben 260-an vettek részt: katonák, rendőrök és polgárőrök. Az árnyékban napszemüveges katonák hűsülnek, senkit nem engednek vissza. Most folyik a bomba hatástalanítása vagy elszállítása, függően attól, találtak-e benne gyújtószerkezetet. A hatóságok nem tudják még megmondani, mikor térhetnek vissza az emberek otthonaikba.

11:29: Rajzfilmet kértek a kitelepítettek

A Vízivárosi Általános Iskolában nem az ellátást igénylő embereket szállásolták el, de itt is zömmel idős emberek vannak, akik a fák árnyékában, vagy a tornatermekben felhalmozott műanyag székeken ülnek. Kérésükre rajzfilmvetítés is kezdődött az egyik teremben. Az elhelyezést felügyelő iskolaigazgató szerint egyelőre 87 ember érkezett, de ez a szám folyamatosan nővekszik. A felnőttekkel feltöltött iskolában napközihangulat van, mindenki békésen beszélget, olvasgat.

11:25: Végeznek a kitelepítéssel

Információink szerint hamarosan véget ér az óvoda udvarán lévő bomba 400 méteres körzetében lévő épületek lakóinak kitelepítése. Ezután a tűzszerészeké lesz a terep, akik megvizsgálják a szovjet gyártmányú gránátot.

10:51: A legtöbb idősről a családjuk gondoskodott

Kérdésünkre elmondták, az idős embereket úgy gyűjtötték be, hogy szerdán céduláztak, csütörtökön pedig egyenként végigjárták a lakásokat. A legtöbb helyen a hozzátartozók elvitték a lezárt területen kívülre az ott lakó időseket, ezért vannak a kollégium épületében viszonylag kevesen.

10:45: Szabadságról jöttek vissza az idősgondozók

A József Attila Kollégium második szintjén a Vöröskereszt, az önkormányzati és a kistérségi intézmény összefogásával elszállásolt idős emberek vannak, 20 fő, rájuk 12 gondozó jut. A gondozók közülük többen szabadságról jöttek be. Elmondásuk szerint itt sem volt semmilyen probléma a kitelepítéssel, inkább az idősek hozzátartozói azok, akik feszültek, és jobban várják a hazamenetelt, mint ők. Az idősek olvasgatnak, ételt osztanak nekik. Az ellátásukkal ugyanakkor sok munkája van a gondozóknak.

10:28: Az idősek nem pánikolnak

Meglátogattuk a József Attila Kollégiumot, ahová a székesfehérvári idősek otthona 46 ápoltját telepítették ki. Az idősekre legalább 20 ápoló, köztük mentálhigiénés szakemberek vigyáznak. Kérdésünkre a főnővér elmondta, semmiféle pánikhangulat nem volt körükben, zökkenőmentesen bonyolították le az átszállításukat.

Hogyan cselekedjünk, mit vigyünk magunkkal ideiglenes – várhatóan 6-8 órán át tartó - kitelepítés esetén?

•    Folyamatosan kísérje figyelemmel a helyi védelmi bizottság és a kiürítésben részt vevő szervek tájékoztatóit.

•    Figyelje a külső tájékoztatást, ha lehet a televízió és a rádió híradásait.

•    Mindenki eldöntheti, hogy a kijelölt befogadóhelyre vagy rokonokhoz, ismerősökhöz megy.

•    Csukja be az ablakokat, az ajtókat kulccsal zárja be.

•    A megadott gyülekezőhelyet lehetőleg gyalog közelítse meg, a kijelölt útvonalon.

•    Csoportosan közlekedjen, hogy segíthessenek egymáson.

•    Ne hallgasson rémhírekre, ne terjessze azokat.

•    A gyermekekre, idősekre és betegekre különösen oda kell figyelni. A gyülekezőhelyen be kell jelenteni a mozgásképtelen betegeket, akiket a mentő egységek szállítanak el, de magukra hagyni őket nem szabad.

•    Ne veszélyeztesse senki az életét a család értékeinek védelmével, mert a hátra maradt ingatlanok, egyéb vagyontárgyak őrzését a rendőrség végzik.

Mit vigyünk magunkkal feltétlenül ideiglenes – várhatóan 6-8 órán át tartó - kitelepítés esetén?

•    A személyi okmányokat, készpénzt, bankkártyát,

•    Rendszeresen használt gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket (a gyógyszerérzékenységet jelezni kell),

•    Napközbeni élelmiszert, a nyári hőségre tekintettel megfelelő mennyiségű ivóvizet

•    Kisgyermekek tápszerét, a gyermek kedves játékát, megnyugtatásul.

•    Kisállataikat szállítóboxban vigye magával, a kutyáknál – ha rendelkezésre áll – a befogadóhelyeknél szájkosarat, pórázt alkalmazzanak

A veszély elmúltával a kitelepített lakosság visszatér a lakhelyére. Akiket szervezett formában telepítettek ki, azokat szervezett formában telepítik is vissza.

(Forrás: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

10:12: Nincs nyüzsi, dudálás, rohanás

Olvasónk, Gábor szerint 9:10-körül még aki akart, be tudott suhanni a lakótelepek közé és figyelhette a történéseket.Tűzoltó autók állnak keresztbe a Gáz utcában, a Rákóczi utcában, operatőrök, fotósok várják a bomba elszállítását az óvodával szemben. "A parkolók tényleg nagyon üresek és nagyon kellemes hangulatú a környék mivel nincs forgalom, nyüzsi, dudálás, rohanás" - teszi hozzá. Gábor szerint a kitelepített több mint tízezer ember elmehetett volna az Alba Plázába időtöltésnek, "enni, inni, pisilni", de az zárva van egy hétfői elektromos tűzeset miatt.

10:05: Rendben kitelepítettek mindenkit a szociális otthonból

A feol.hu információi szerint a Rákóczi úti szociális otthonból 135 főt szállítottak el, több mint 30-an a csákvári intézménybe kerültek, közel 50 embert pedig a József Attila Kollégiumban helyeztek el.

Tudósítónk szerint szinte mindenki elhagyta már az otthonát, a hatóságok elkezdték szalaggal lezárni a kiürített területet.

9:43: De miféle gránát is ez?

Az előzetes szakvélemény szerint az óvodában egy szovjet 203 milliméteres betonromboló gránátot találtak. Szerény war nerdként mi úgy gondoljuk, hogy ezt egy M1931 (B4) mintájú tarackból lőhették ki. A nehézlövegekből álló tüzérosztályokat általában a városharcoknál vetette be a szovjet vezérkar. Itt egy kis ízelítő abból, milyen érzés is lehetett átélni a nehézlövegek sortüzét:

1943 Soviet artillery barrage

9:06: Elszivárogtak az emberek a bomba környékéről

A kitelepítést nem kell gyereksírással és elveszett hozzátartozóik után kiabálókkal sokkoló exodusként elképzelni. A munkába indulók már amúgy is elmentek otthonról, a többiek meg szép komótosan egyenként hagyják el a lakótelepet. A forgalom alapján senki meg nem mondaná, hogy kitelepítés folyik, erre egyedül a csaknem teljesen kiürült parkolók és a bemenő forgalmat elterelő rendőrök utalnak.

8:45: Homokbányában robbanthatják fel a bombát

A polgármesteri hivatalban összeült a védelmi bizottság. A tervek szerint 11 óráig szeretnék befejezni a lezárt terület teljes kiürítését, utána kezdik el kiásni a félig még betemetett gránát többi részét. Csak ezután, a szovjet gyártású bomba egészének megvizsgálása után döntenek arról, hogy mi lesz a sorsa. Egy előre kijelölt homokbányába viszik majd megsemmisítésre, amennyiben van benne gyújtószerkezet. Ha azonban kiderül, hogy nincsen, erre nem lesz szükség.

A bombát 12 óráig akarják biztonságba helyezni.

8:38: Már a háború alatt is itt voltunk, nem izgulunk

Az Index megkérdezte az egyik busz előtt várakozó, idősekből álló csoportot, hogy hogyan telt az éjszakájuk. Kérdésünkre elmondták, egyáltalűn nem izgultak, hiszen ők már itt voltak a háború alatt is. "Lehet, hogy most is alattuk van egy másik bomba" - tette hozzá az egyik néni. A csoport csak arra vár, hogy valaki megmondja nekik, pontosan kinek és melyik buszra kell felszállnia.

Sűrűn lakott terület

A kitelepítés több mint 10 ezer főt érint, mivel sűrűn lakott lakótelepi városrészen találták meg a bombát. A Mancz János utcában a lakótelepi lépcsőházak bejáratára mindenütt ki van ragasztva, hogy 8:30-kor mindenkinek el kell hagynia a lakását. A kitelepítetteket két általános iskolában helyezik el, de az Indexnek nyilatkozó helyi lakosok mind azt mondták, van rokonuk, ismerősük, akihez mehetnek.

A fekvőbetegek elhelyezését a Széchenyi út 13. alatti József Attila kollégiumban oldják meg, a mozgásképtelen, idős embereknek pedig szociális munkások segítenek elhagyni otthonukat.

8:28: Pár perc a kiürítésig

Tudósítónk szerint megerősödött a mozgás, sok ember hagyja el kényelmes tempóban otthonát. Három üres Ikarus buszt is látni, feltehetőleg a kitelepítésre várók egy részét tudják majd elszállítani velük.

Folyamatos a szirémázás, sok a tűzoltóautó, rendőrautó, utóbbiból nagyjából húsz parkol a helyszínen. 100 rendőrt és 100 katonát mozgósítottak, ők egy csapatban mozognak, valamint polgárőrök is segédkeznek a kitelepítésben.

A kitelepítés 400 méteres rádiuszába esik többek között a fehérvári Skála áruház, mely természetesen bezárt.

25 kilós robbanótöltet

Tegnapi sajtótájékoztatóján Dancs Norbert, a székesfehérvári járási hivatal vezetője elmondta, hogy a szovjet gyártmányú, 100 kilós, 203 milliméteres romboló repeszgránátban 25 kilogramm a robbanótöltet. Magyarországon lakott területeken ritkán találnak ekkora bombát - tette hozzá.

A helyi védelmi bizottságot azonnal összehívták, hogy hatékonyan segíteni tudják a rendőrség munkáját, mert a tűzszerészek jelzései alapján 400 méter sugarú körben teljes zárást és kiürítést kellett elrendelni csütörtök 8 óra 30 perctől. Szintén a szakemberek tanácsára a robbanótest 50 méteres körzetében a gázszolgáltatás is szünetelni fog.

8:03: Még teljes a nyugalom

Munkatársunk a pániknak, veszélyérzetnek, sőt nagyobb izgalomnak a nyomát sem érzékelte: egy átlagos városi délutánhoz képest kicsit több a rendőr, az utcasarkokon néhol katonákat lehet látni. Az emberek teljes nyugalommal indulnak munkába.

Tudósítónk bejutott az óvoda udvarára, ahol a tüzérségi lövedéket találták, a helyszínt két rendőr őrzi. Az udvaron árkokat látni: a tűzszerészek ugyanis kiásták és elzárták a gázvezetékeket.

Három megyéből segítenek a mentők

A hivatalvezető tájékoztatása szerint a Rákóczi úti idősek otthonából szerda délután megkezdődött a fekvőbetegek átszállítása Csákvárra. Az érintett területen élők számára ideiglenes tartózkodási helyként a Vízivárosi és a Hétvezér Általános Iskolát, valamint a József Attila Kollégiumot jelölték ki. Szükség esetén további intézményeket nyitnak ki.

Három megye (Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom) mentőszolgálata fogott össze, hogy szabad kapacitásukkal segítsék a kitelepítést: szerdán 52 mozgáskorlátozott embert szállítottak a mentők mentőautókkal a székesfehérvári szociális otthonból Csákvárra egy másik intézménybe átmeneti időre, amíg a helyzet Székesfehérváron rendeződik.

Csütörtökön a városból további 50 beteget - akiknek az állapota lehetővé teszi - busszal szállítanak másik helyszínekre a városon belül, míg 20 székesfehérvári fekvőbeteget mentőautókkal szintén a településen belül visznek máshová.

8:30-tól senki nem mehet be

A lezárás után a területre senki sem mehet be, még a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járművek sem. Az érintett területen folyamatos rendőri biztosítás lesz. Csurgó Attila, az MH Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének vezetője tegnap közölte: a gyújtószerkezet beazonosítása után tudják eldönteni, a robbanótest szállítható-e egyben, esetleg a gyújtószerkezetet a helyszínen kell kiszerelni és utána elszállítani.

Bóka Viktor jegyző szerdai határozatában korlátozta az érintett üzletek, ügyfélszolgálatok, kereskedelmi egységek, bankok, áruházak nyitva tartását, azok csütörtök reggel nem nyitnak ki. Ügyeletes bölcsődének a Kígyó utcai helyett az Ybl bölcsődét jelölte ki.