Hőségriadó az ország kétharmadán

2013.07.24. 08:27 Módosítva: 2013.07.24. 11:44

Örülhetnek, akik most mentek el szabadságra: a következő napokat szinte csak vízparton lehet eltölteni. Az időjárás-előrejelzések szerint hétfőig folyamatosan melegedni fog, a hőmérséklet a jövő hét elején már a 40 fokot is megközelítheti.

Az Időkép mára 34-35 fokos nappali csúcshőmérsékletet jósol, felhők csak az ország déli részén és a Dunántúlon jelenhetnek meg helyenként. A hőtérképük szerint az ország középső részén már most 22-23 fok van.

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön a többórás napsütés mellett megnövekedhet a gomolyfelhőzet, és elszórtan frissítő zápor, zivatar is előfordulhat. Mérsékelt marad a szél. A csúcshőmérséklet elérheti a 35 fokot mindkét időjárás-előrejelző szerint, sőt, az Időkép azt írja, hogy délen egy-két fokkal melegebb is lehet.

Péntektől zavartalan napsütésre, derült idő várható, felhők sem nagyon lesznek az égen, országos hőség valószínű, szombaton és vasárnap több helyen 35 fok feletti forróság, tikkasztó meleg várható – írja a Köpönyeg.hu, amely szerint hétfőn tetőzhet a forróság, ekkor néhol árnyékban is 40 fokot mutathatnak a hőmérők. Az időkép szerint már hétvégére elérheti a hőmérsékelt a 39-40 fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat rendelkezése értelmében mától péntek éjfélig másodfokú hőségriadó van az ország egyes részein, míg a vidékfejlesztési tárca tűzgyújtási tilalmat rendelt el. A meteorológiai szolgálat kedden rendelte el a másodfokú riasztást, akkor még csak négy megyére. Szerdán viszont több megyére is kiterjesztették ezt: Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Somogy, Tolna és Pest megyében, valamint Budapesten van ilyen, narancssárga kódú riasztás, míg öt észak- és nyugat-dunántúli megyében első fokú, citromsárga riasztás van érvényben.

methu

Az OMSZ a figyelmeztetésében azt írta, hogy szerdán késő délután, este a délnyugati országrészben (főként a határ közelében Zala és Somogy megyében) kialakulhat egy-egy zivatar, amit óránkénti 60 kilométeresnél erősebb szél kísérhet. Csütörtök hajnaltól az Alpokalján, Kisalföldön alakulhat ki zivatar. Napközben a Dunántúlon és északon helyenként intenzívebb zivatartevékenység is valószínű, melyekhez rövid idő alatt 20-30 millimétert meghaladó csapadék, 70 kilométer/óra feletti szél és esetleg jégeső is társulhat. Egy-egy heves zivatar sem kizárt