2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

A Matolcsy-könyv miatt feljelentést tett Polt

2013.07.25. 16:45
amerikai-birodalom-konyv

Feljelentésként továbbította Polt Péter legfőbb ügyész Molnár Csaba DK-s képviselő parlamenti levelét, amelyben az Amerikai Birodalom című Matolcsy György-tanulmány állami pénzből való fordítása ügyében kérdezett.

A Népszabadság írta meg, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium 2013 januárjában szerződött a 2004-ben megjelent tanulmány angol nyelvű verziójának elkészítésére. A tárca 1,35 millió forintot fizetett ki a fordításért a Convert Kft.-nek. A megrendelés és a szerződés még Matolcsy György miniszterségének idejére esett. A tárca azt állította, hogy "a fordításra a nemzetközi kapcsolatok ápolása érdekében került sor", annak ellenére, hogy a könyv kifejezetten amiatt íródott, hogy "megértsük Amerika működését, és világosan lássunk Amerika jövőjével kapcsolatosan”.

Molnár július 19-én intézett írásbeli választ igénylő kérdést a legfőbb ügyészhez azt firtatva, hogy Polt szerint felmerül-e a hűtlen kezelés gyanúja a közpénzből finanszírozott fordítás ügyében. Molnár szerint ugyanis az NGM indoklása egyáltalán nem ad választ arra, hogy az időközben MNB-elnökké avanzsált Matolcsy miért adhatott megbízást saját művének lefordíttatására.

Polt Péter csütörtökön kiadott válaszlevelében leszögezi, hogy a könyv közgazdaságtani jelentőségének megítélése nem tartozik az ügyészség feladatkörébe, de megítélése szerint Molnár levele hűtlen kezelés tárgyában tett feljelentésként értékelhető, ezért továbbította azt Fővárosi Főügyészségnek.