Orbán emelné a felsőoktatási ponthatárokat

2013.07.26. 10:22

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy emelni kell a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A miniszterelnök egyetért abban a szocialista Hiller István volt oktatási miniszterrel, hogy fel kell emelni a bekerüléshez szükséges, jelenleg 240-es minimumponthatárt.

Orbán szerint a 240-es ponthatár „egy közepes dolog”, márpedig közpénzből egyetemen taníttatni középszerű teljesítményre képes fiatalokat nem érdemes. Hozzátette, hogy nincs ellene, hogy a közepes képességűek is tanuljanak, de nem egyetemen, hanem egy másfajta képzésben, szakképzésben. Ezért is tett lépéseket a kormány a szakiskolai rendszer erősítése és a technikusi képzés visszaállítása érdekében, a következő időszak fontos feladata pedig a szakfőiskolák megteremtése lesz.

Az önköltséges felsőoktatási képzéssel kapcsolatban elmondta, hogy bár rossz beállításba került a diákhitel rendszere, azt nem szabad elfelejtenünk, mert a folyamatos alakítgatás végére egy olyan kiugróan kedvezményes lehetőség lesz, amelyet érdemes megfontolniuk mindazoknak, akik nem tudnak bekerülni az államilag finanszírozott keretbe.

A miniszterelnök az interjúban a Sólyom légitársaságról is beszélt. Elmondta, a magyar állam korábban évente mintegy 40 milliárd forintot költött a Malév fenntartására. A mostani kormány is "nyögte ezt a terhet", mert úgy gondolta, a nemzeti légitársaság fontos dolog. Az Európai Unió azonban másképpen gondolta, és tiltott állami támogatásnak minősítette ezt az állami forrást. "Ez a tilalom fennáll minden új légitársaság esetében is, ezért nem látom annak a lehetőségét, hogy az EU döntése után költségvetési támogatást tudjunk nyújtani bármilyen légitársaságnak".

A Tusványossal kapcsolatban tett román külügyi nyilatkozatról – amely szerint a tusnádfürdői szabadegyetem olyan, mint a magyar kormány egyik ülése, amelyet ezúttal Romániában szerveztek meg – azt mondta: „a románoknak tulajdonképpen ez a hasonlata nem indokolatlan azzal a megszorítással talán, hogy nem egyszerre vesznek részt a tusnádfürdői táborban a magyar kormány tagjai, mert akkor ki marad itthon az üzletben?”