Túlérzékenyek a közszereplők az ombudsman szerint

2013.07.28. 21:57
Szabó Máté alapvető jogi biztos szerint a 2014-től érvényes Polgári Törvénykönyv fölösleges feltételhez köti a közszereplők bírálatát. Mivel egy 2014-es törvényről van szó, valószínűleg nincs köze az indítványnak ahhoz az ítélethez, ami miatt a delmagyar.hu-nak félmilliót kell fizetnie Lázár János részére.

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa szerint 2014-től fölöslegesen nehéz lesz közszereplőről csúnyát mondani, ezért az Alkotmánybírósághoz fordul. A jövő év március 15-én életbe lépő új törvény három feltételhez köti a közszereplők bírálatát: csak úgy lehet majd őket kritizálni, ha az nem sérti az emberi méltóságukat, szükséges és arányos mértékben történik, és az ügyben méltányolható közérdek áll fenn.

Szabó Máté szerint az első két feltétel rendben van, de ha egyszer a bírálat nem sértő, és pont megfelelő hangvételű, igazán semmi értelme még egy harmadik feltételt is bevezetni, amely ráadásul minden esetben teljesül, hiszen a közéleti tevékenység kritikája egy többségi demokráciában mindig közérdek. Az, hogy „méltányolható”, szerinte egyszerűen homályos és bizonytalan jogi helyzetet, vagy aránytalan korlátozást eredményezhet. Az első két feltétel egyébként az alkotmányból következik.

Szabó Máté több parlamenti képviselő és civil szervezet kérésére kezdte el vizsgálni a törvényt. Egyikük szerint az új szöveg a kritikánál fontosabbnak tartja a személyiségi jogok védelmét.

Szabó indítványa itt olvasható, nekünk a 444.hu-n tűnt fel. A téma azért is érdekes, mert pont ezen a héten kellett a delmagyar.hu-nak félmilliót fizetnie Lázár János részére egy komment miatt, amiben megsértették emberi méltóságát. Bár a téma hasonló, valójában két külön dologról van szó: az, hogy a törvény tiltja az emberi méltóság megsértését, Szabó Máté szerint is rendben van, ráadásul a beadvány nem a most érvényes törvényekről szól. A Lázár Jánosnak kedvező ítélet sokkal inkább azért született, mert a most érvényes szabályozás egy komment tartalmáért nem a szerzőt, hanem a honlap gazdáját bünteti.