A debreceniek nem kérnek a hajléktalanokból és a drogosokból

2013.07.29. 17:57

Aláírást gyűjtenek és tüntetést szerveznek Debrecenben az Ispotály, az Erzsébet és a Salétrom utcák lakói. Azt kifogásolják, hogy a környékükre akar költözni az Ökumenikus Segélyszervezet nappali melegedője a Simonffy utcáról. Van, aki a gyerekét, más a lakását, vagy a házak közti játszóteret félti a hajléktalanoktól – írta a Dehír.

A melegedőnek azért kell elköltöznie régi helyéről, mert a Simonffy utcai társasház lakói felbontották az alagsor bérleti szerződését. Az új helyet a város közgyűlése egy bölcsődében jelölte ki. Ez a megoldás egyszerű az önkormányzatnak, és a nagy kert miatt valószínűleg a hajléktalanok is szeretni fogják.

A lakótelepieknek viszont nem tetszik. Szerintük a hajléktalanok melegedője miatt ingatlanjaik is veszítenek értékükből, és a közbiztonság is romolhat. A helyiek beszélnek egy drogambulancia létrehozásáról is, de a Dehír szerint erről nincs szó, csak egy szenvedélybetegeknek fenntartott melegedő lehet később a hajléktalanotthon mellett.

A nappali melegedő vezetője szerint a városon kívülre nem mehetnek, mert a hajléktalanok a belvárosban élnek.  Figeczki Tamás azzal is tisztában van: bárhová költöznek, ott a környékbeliek felháborodnak. A segélyszervezet és az önkormányzat még nem kötötte meg a bérleti szerződést.