1500 kamu hitelt vettek fel

2013.07.31. 09:24

Az évtized sikkasztását követték el a mezőkövesdi takarékszövetkezet dolgozói: a jelenlegi információk szerint körülbelül 1500 nem létező személy nevében igényeltek hitelt, összesen egymilliárd forint értékben - írja a szerdai Blikk.  A csalók egy idő után szívesen kiszálltak volna, abban reménykedtek, hogy majd egy lottónyereménnyel visszafizetik az elsikkasztott pénzt.

A bank dolgozói állításuk szerint nem haszonszerzés miatt csaltak, hanem azért, hogy a központban azt lássák, jól dolgoznak. Kívülről valóban úgy tűnhetett, a mezőkövesdi takarékszövetkezet példátlanul jól működik, és az adósok is mindig időben törlesztenek. Ez nem túl meglepő, hiszen a dolgozók egymásból finanszírozzák a fiktív hiteleket: az elsőt a másodikból fizetik vissza, a másodikat a harmadikból, és így tovább.

A rendőrség eddig csaknem 1500 fiktív hitelügyletet derített fel a trükkös takarékban. A kitalált emberek iratait fénymásolóval hamisították, és olyan neveket adtak nekik mint Bezzegi Péter vagy Zsugor János. A nyomozók egy házkutatás során találtak egy listát is, amelyen a nem létező emberek pénzügyeit vezették.

A megyei rendőrkapitányság egyelőre négy ember ellen folytat eljárást sikkasztás gyanújával. Az ügyben a volt mezőkövesdi rendőrkapitány felesége is érintett, ő is a takarékban dolgozott a csalások idején.