Akcióba lépnek a parlagfüvek

2013.08.02. 08:25

Zavarja a kánikula? Gondoljon arra, hogy van ennél rosszabb is! Például az, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint most indul a parlagfűpollen-szezon, két héten belül az ország egész területén megkezdődik a virágzás.

A hosszú nevű Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint idén július elején jelentek meg először a csapdákban a parlagfű pollenszemei. A száraz, meleg júliusi időjárás következtében a hónap végére a parlagfűpollen koncentrációja szórványosan, egy-egy napon elérte a tüneteket okozó szintet is. Az időjárás-előrejelzés alapján augusztus elején hasonlóan meleg, száraz idő várható, így augusztus közepére országszerte tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében várható az ÁNTSZ szerint.

"A parlagfűpollen-szezon alakulásában az időjárás meghatározó" - írta közleményében az ÁNTSZ. Májusban a parlagfű növekedéséhez csapadékra van szükség, a virágzás időszakában viszont a hosszú, esős időszak kimoshatja a levegőből a pollenszemeket, átmenetileg csökkentve a pollenterhelést. A pollenszórás az eső után viszont ismét felerősödik. A tartós szárazság magas hőmérséklettel együtt azonban a növényzet kiszáradásához és a pollenterhelés csökkenéséhez vezet.

A tavalyi nyár az előző évinél is szárazabb és melegebb volt, ami az előző két évhez képest erősen csökkentette a parlagfűpollen-terhelést. Idén a május és a június is hidegebb és esősebb, a július azonban jelentősen szárazabb és melegebb volt, mint 2012-ben. A szezon most a tavalyinál kissé előrébb tart, de ha az idén is aszályos, meleg lesz a nyár hátralévő része, akkor az előző évhez hasonló, alacsonyabb pollenterhelés várható.