Orbán 130 millióért utazott

2013.08.05. 14:45 Módosítva: 2013.08.05. 14:45

Orbán Viktor 16 hivatalos külföldi látogatást tett az év első felében, ezek összesen 130 millió forintba kerültek. A költségeket jelentősen megdobta, hogy a miniszterelnöknek három alkalommal repülőgépet is béreltek, alkalmanként 12-13 millió forintért – derül ki a Blikk a miniszterelnök, két helyettese, valamint a kormány tovább négy miniszterének első félévi utazási költségeit összegző cikkéből.

A miniszterelnök utazási költségei egyébként jócskán felülmúlták a miniszterek ugyanerre fordított keretét: Orbán Viktor, Navracsics Tibor, Hende Csaba, Fazekas Sándor, Németh Lászlóné, Pintér Sándor és Semjén Zsolt utazásai összesen 160 millió forintba kerültek, ebből 130 a miniszterelnök útjaira ment el. Ebben a repülőbérlésen felül az is közrejátszhatott, hogy szállása és repülőjegyei is olykor milliós tételeket tettek ki, Libanonba pedig 1,4 millió forintos diplomáciai ajándékkal érkezett.

Orbán Viktor Ferihegyen
Orbán Viktor Ferihegyen
Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Az utazással tött napok számát tekintve is Orbán a listavezető: 38 napjával megelőzte a 35 napot utazó Navracsics Tibort és a 33-mal bronzérmes Hende Csabát is. Semjén Zsolt ugyan csak négy alkalommal utazott, de ezzel 20 napot töltött el, ennek felét egy Japánt, Indonéziát és Thaiföldöt is érintő távol-keleti körúton.

A legkevesebbet Pintér Sándor volt távol: összesen 6 napot utazott, Isztambulnál nem ment messzebb, és erre mindössze 373 ezer forintot költött.

A Blikk a hivatalból sokat utazó Martonyi János idei útjairól nem kapott összesítést, mint ahogy Balog Zoltán, Matolcsy György és Varga Mihály utazásairól sem.