Országos és fővárosi melegrekord

2013.08.07. 18:06

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint szerdán a fővárosi és az országos napi maximumhőmérsékleti rekord is megdőlt: folytatódott a tikkasztóan meleg, száraz időjárás, sőt a hőség még fokozódott is. A zavartalan napsütés hatására gyorsan emelkedett a levegő hőmérséklete: Pakson 38,1 Baja-Csávoly állomáson 39 Celsius-fokot mértek, amely egy fokkal magasabb érték, mint az 1931-ben, Túrkevén mért 38 fokos korábbi országos rekord.

Megdőlt a fővárosi melegrekord is. Mostanáig 35,7 fok volt az augusztus 7-i fővárosi melegrekord, amelyet 1952-ben mértek. Most Budapest több pontján is melegebb volt ennél. Ferihegyen 36,5 míg Budapest belterületén 37,2 Pestszentlőrincen 37,3 Újpesten pedig 37,9 fokot regisztráltak. Ha már rekord: szerdára virradóra megdőlt a napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord is, Pécs-Árpádtetőn hajnalban 23,8 Celsius-fokot mértek.

A meteorológiai szolgálat szerint mivel péntek estig várni kell az enyhülésre, addig további napi hőmérsékleti rekordok megdőlésére is számítani lehet. Csütörtökre is az ország egész területére a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adták ki a tartós hőség miatt, néhol már a napi középhőmérséklet is 30 Celsius-fok felett alakulhat.  • Hírek
  • Bankszámla