Márciusra lesz Columbo szobor a Falk Miksában

2013.08.09. 18:01
Be sem fejeződött a Ferenciek tere átalakítása, az V. kerület azonban már augusztusban újabb építkezésekbe kezd. A belvárosi önkormányzat egyszerre több helyszínen indít felújítási munkálatokat: talakítják többek között az Olimpiai parkot, a Falk Miksa utcát, és ősztől a Váci utca és Duna-korzó is új burkolatot kap.

Újabb, 3,8 milliárd forint összértékű beruházáscsomagot indít Rogán Antal, V. kerületi polgármester.

A belvárost kettészelő Ferenciek terén még javában folyik az átépítés, a következő hónapokban azonban 14 másik helyszínen is kisebb-nagyobb építési projektek kezdődnek, és az összeset be fogják fejezni még a 2014-es választások előtt. A költségek kétharmadát uniós és állami forrásokból fedezik.

A Duna-parti gyalogos tengely kialakítása érdekében októberben elkezdődik a korzó szállodasora előtti teljes burkolatcsere. A sétányon „korhű stílusúra” cserélik a hetvenes éveket idéző kandelábereket. A felújítás 660 millió forintba kerül majd.

Kerület folyó felőli északi részén teljesen átalakítják az Olimpiai parkot. A Kossuth tér felújításához kapcsolódó beruházással a Károlyi kerthez hasonló körbekerített, több funkciós pihenő helyet létesítenek. Rogán szerint a park dizájnja lendületes, és fiatalos lesz, ráadásul a mostaninál jóval több gyep és fa javítja majd a most még elhanyagolt, érdektelen közterület látványát. Az Olimpiai parkra 582 milliót fordít az önkormányzat.

A harmadik nagyköltségvetésű projekt a Falk Miksa utca felújítása. A 700 milliót meghaladó büdzséből teljes burkolatcserét ígérnek, valamint kicserélik az elöregedett fák egy részét. Rogán Antal elmondta, hogy az előkészítés során megkérdezték és megszavaztatták az utca lakóit arról, hogy a gyalogosok számára nagyobb felületet és kevesebb parkolóhelyet alakítsanak-e ki az utcában, vagy maradjon az eddigi parkolási rendszer. A szavazáson kis többséggel, de nyert az autópárti csoport. A Falk Miksa utca végén állítják majd fel Columbo nyomozó, azaz Peter Falk szobrát. Az amerikai színész márciustól egy basset hound társaságában lesz látható.

Emblematikus váltás lesz a Váci utca burkolatcseréje. A Pesti Barnabás utca és a Vörösmarty tér közötti szakasz, a Haris köz, a Párizsi utca, az Aranykéz és a Kristóf tér összesen 8 800 négyzetméteren kap út kövezetet. A burkolat olyan faltól falig tartó elemes térburkolat lesz, amelynek mintázata is segíti majd, hogy a turisták a Váci utca melletti kisebb utcákat is megnézzék.

Kisebb munkálatok kezdődnek még többek között a Molnár utcában, a Ballassi Bálint utcában, az Arany János utcában és az Akadémia utcában is.