A deszkásokért aggódik a fogyasztóvédelem

2013.08.14. 09:32

A nagyobb gyermekek és a fiatalkorú serdülők körében igen népszerű sporteszköz a gördeszka. Használata nem veszélytelen, ügyességet, magabiztosságot igényel. A felhasználók testi épségének megóvása érdekében joggal várható el, hogy ezek az eszközök megbízhatóak, tartósak, biztonságosak legyenek.

– írja közleményében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A hatóság ezért, érzékelve az évtizedek óta népszerű gördeszka mint sporteszköz jelentőségét, vizsgálat alá vonta a kérdéses termékkört. Kilencfajta gördeszkát vizsgáltak meg, ebből rögtön hetet problémásnak találtak.

6 fajta gördeszka tengelye és/vagy futóműve az ejtővizsgálat során sérült, illetve eltört. A hordfelület alsó élei nem lekerekítettek. Az első tengely végei túlnyúlnak a hordfelületen. A hordfelületet nem teljes egészében érdesítették, ami a láb lecsúszása miatt balesethez vezethet. 3 fajta gördeszka esetében egyszerre több veszélyforrás is megállapításra került. Több gördeszkánál is hiányzott a maximális terhelhetőséget jelző, súlyhatárról szóló információ, és más fontos figyelmeztetések.

Nem tudjuk, hogy a hatóság hogyan tesztelte a gördeszkákat, az viszont biztos, hogy a neki nem tetszőket kivonja a forgalomból. A lista az NFH honlapján érhető el. Ebben az egyes gördeszkák mellett olyan veszélyeket sorolnak, mint horzsolás, vágás, zúzódás, kéz-, láb- vagy ujjtörés.