Halál a Szigeten: mikor veszélyes egy sátor?

2013.08.14. 15:58

Emberi hiba vagy anyaghiba okozhatta azt a halálesetet, amely kedden történt a Hajógyári-sziget egyik rendezvénysátrának bontásakor. Ezeket a hatalmas méretű könnyűszerkezetes építményeket erős és vastag fémoszlopok tartják. A baleset a Magic Mirror bontásakor történt, amely már inkább a cirkuszi sátor kategóriájába esik. Itt zuhant rá egy munkásra egy tartórúd.

A nagy méretű rendezvénysátraknál főleg az építésnél és a bontásnál történhetnek balesetek, egy álló sátor kifejezetten biztonságosnak számít, mondta az Indexnek egy ilyen szerkezetekkel is foglalkozó szakember, aki névvel nem kívánt nyilatkozni.

A szakember elmondása szerint a rendezvénysátrak vagy nagyobb színpadok építésénél nagyon körültekintően kell dolgozni, szigorúan be kell tartani a munkafázisok sorrendjét. Ilyenkor akár egy 1 másodperces kihagyás is veszélyes lehet. Biztonsági okokból ezért az egyes munkafázisokat párban ellenőrzik. A balesetek 90 százalékát emberi hiba okozza, a maradék 10 százalék származhat a rudak vagy egyéb merevítők "anyagfáradásából", kisebb, észrevehetetlen sérüléseiből. Nem véletlen, hogy ezeket a szerkezeteket 3 évente felül kell vizsgálni.

Ha megfelelően szerelik össze ezeket a sátrakat, nagyon kicsi az esélye, hogy akkor omoljanak össze, ha azokban több száz vagy ezer ember szórakozik. Szigorú előírások vannak ugyanis arra, hogy milyen óvintézkedéseket kell tenni nagyobb szél esetén, és mikor kell kiüríteni ezeket a nagy sátrakat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport