Újabb csecsemő halt meg a miskolci intenzíven

2013.08.14. 18:10

Szerdán újabb koraszülött gyermek halt meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban – közölte az intézmény. A kisbaba halálával kilencre emelkedett a koraszülöttintenzív-osztályon múlt hétfő óta elhunyt gyerekek száma. A kórház közleménye szerint  egy kritikus állapotban lévő csecsemő hunyt el, aki már hónapok óta intenzív kezelés alatt állt, és többszörös súlyos hasi műtéteken esett át.

Mint kiemelték: a gyermek a korábban meghalt koraszülöttekkel semmilyen közvetlen kapcsolatban nem volt. Ápolása során mindvégig izoláltan kezelték, külön ápolói személyzet figyelte, egyébként a gyermeksebészeti osztályon is hosszan kezelték.

"Születésétől kezdődően igen alacsony életeséllyel rendelkezett" – olvasható a kórház közleményében.

Kedd délutáni sajtótájékoztatóján Szócska Miklós egészségügyi államtitkár egyebek mellett arról beszélt, hogy Miskolcon további két, kritikus állapotú koraszülöttet ápolnak – a ma meghalt kisbaba feltehetőleg közülük volt az egyik. Szócska tegnap azt is mondta, hogy a kockázatokat mérlegelve döntöttek úgy, hogy nem zárják be az osztályt, a koraszülöttek szállítása pedig rendkívül kockázatos.

A vizsgálatok még tartanak, egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozza Miskolcon a babák halálát, és azt sem lehet tudni, hogy van-e összefüggés az esetek között. A kórház főigazgatója kedden annyit mondott, hogy nem fertőzés okozta a tragédiákat, de nem indokolta, hogy mire alapozza ezt a kijelentést. Egyelőre a tenyésztések eredményeit sem lehet tudni.

Felmerült, hogy a nagy meleg, esetleg a korábbi kórházi felújítás miatt juthatott valamilyen kórokozó a területre, de ezeket nem kommentálták az illetékesek. A Kormányzati Információs Központ közleménye szerint hétfőn maga Orbán Viktor miniszterelnök rendelt el rendkívüli vizsgálatot az ügyben, és ennek idejére felfüggesztették a kórház igazgatóját is. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik: a koraszülött csecsemők halálának ügyében foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoznak.

Augusztus elején öt nap alatt nyolc koraszülött hunyt el a miskolci kórház koraszülött osztályán. Orbán Viktor vizsgálatot kezdeményezett, a Nemzeti Nyomozóiroda is nyomoz, az esetekről egyelőre semmilyen részletet nem hoztak nyilvánosságra. Az általunk kedden megkérdezett koraszülött-ellátásban dolgozó orvosok szerint nem ritka a koraszülött csecsemők halála, de a nyolc haláleset kiugrónak számít.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport