Baseballütővel buzizás: kirúgták az eladót

2013.08.16. 18:41 Módosítva: 2013.08.16. 19:52

Nem tizenöt, hanem harmincnégy perc alatt értek ki a rendőrök a szerdai homofób támadáshoz, írja Facebook oldalán a Háttér Társaság a Melegekért. Korábban a rendőrség közleményében azt írta, hogy az azonos nemű párjával csókolózó Szijártó Imre állításával szemben nem 30-40 percet, hanem csak tizenötöt kellett várniuk a járőrök megérkezéséig. A társaság által közzétett fényképen látható Imre mobiltelefonjának híváslistája, amely szerint 3:11-kor hívta a segélyhívó számot, a járőrök a rendőrség közleménye szerint pedig 3:45-kor értek a helyszínre.

A telefon kijelzője
A telefon kijelzője

Most akkor indul eljárás vagy sem?

A rendőrségi közlemény szerint nem indult eljárás a szerda hajnali baseballütős fenyegetés miatt, pedig szakértők szerint ez akár közösség tagja elleni erőszak is lehet, ami alapesetben egytől öt évig terjedő, felfegyverkezve elkövetve (a baseball ütő is ilyen) pedig kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Az eladó sem tett feljelentést közszeméremsértésért, pedig a rendőrök ennek a lehetőségére felhívták a férfi figyelmét.

Dombos Tamás, a Háttér Társaság szakértője szerint ezzel szemben a rendőrség nekik péntek délután azt mondta, hogy hivatalból eljárás indult annak megállapítására, hogy történt-e bűncselekmény, valamint a rendőrök kimentek a helyszínre vizsgálódni.

Furcsa az is, hogy a rendőrségi közlemény szerint a boltban tartózkodó egyik férfi szerint Imre partnere meg akarta őt támadni és csak a többiek fogták le, Imre szerint azonban ilyen nem történt.

Az eladót kirúgták, a bolt bocsánatot kért

A bolt tulajdonosa szerint aznap este egyetlen eladó volt az üzletben, aki azóta már nem dolgozik ott. A TV2 Tények című műsorában a tulajdonos bocsánatot is kér a történtekért.

Imre szerda hajnalban tartott hazafelé két külföldi barátjával, amikor egyikük betért a Harminckettesek tere közelében lévő egyik nemzeti dohányboltba, miközben Imre megcsókolta a kint maradó, szintén férfi barátját. A közeli boltosnak ez nem tetszett. "Buzik! Ne itt buziskodjatok! Húzzatok el innen!" – mondta Szijártó Imre beszámolója szerint a férfi, aki egy baseballütővel fenyegetve lépett ki az üzletből. Imre ekkor rendőrt hívott, mert veszélyben érezte magát. Elmondása szerint a rendőrök 30-40 perccel a hívás után értek ki a helyszínre.

Imre azon háborodott fel, hogy a kiérkező rendőrök az egyértelmű helyzet ellenére nem intézkedtek megfelelően, hanem Imrét és a barátját vádolták közszeméremsértéssel. Imre szerint a rendőrök is elismerték a támadás homofób indítékát, ennek ellenére a rendőrök a boltosnak azt javasolták, hogy közszeméremsértés miatt tegyen feljelentést. Imrééknek ugyancsak azt javasolták, hogy tegyenek feljelentést a boltos ellen.

Imre kifogásolta még, hogy a rendőrök csak tőlük kérdezték meg, hogy ittak-e aznap este alkoholt, a boltostól nem. Imréék elmondták a rendőröknek, hogy a boltos baseballütővel fenyegette őket, a rendőrök be is mentek az üzletbe, de „nem találták, vagy nem is keresték” az eszközt.

A rendőri intézkedés elleni tiltakozásul vasárnap délutánra megmozdulást hirdetett a Társaság Egy Tudatos Társadalomért (TETT) nevű civil szervezet. Az „Ez itt még mindig Magyarország?” című esemény Facebook-oldalán azt írják, fél 5-kor találkoznak a Harminckettesek terén.