Vihar gubbaszt a lombokon

2013.08.18. 20:42 Módosítva: 2013.08.18. 21:07

Kedden, az augusztus 20-i újkenyeres-szentistvános állami ünnepnapon kettészakad az ország, legalábbis ami az időjárást illeti: a Köpönyeg.hu prognózisa szerint: a Dunántúlon, annak is főleg a nyugati felén gyakori felhősödés, szórványos zápor, zivatar várható, míg keleten folytatódik a száraz, szikrázóan napos, forró idő.

A hőmérséklet így aznap nyugaton 25-27, keleten 32-36 fok között alakulhat. Erős lesz az északnyugati szél, északnyugaton viharos lökések is előfordulhatnak. Az accuweather előrejelzése szerint a fővárosban is drasztikus lehűlés lesz az előző napokhoz képest: 25-26 fokot jósolnak keddre.

Hétfőn viszont még az egész országban nyomasztó lesz a hőség: estig derült, napos időre számíthatunk, a csúcshőmérséklet pedig országszerte 30 fok felett alakul, sőt néhol 35-36 fokos forróság is előfordul. Késő estétől először délnyugaton, majd északnyugaton elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. A zivatarok megjelenésével egy időben északnyugaton megerősödik az északnyugati szél, közölte a Köpönyeg.hu.

Veszély

A várható hőség miatt hét megyére és a fővárosra citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Pest megyében, valamint Budapesten 25 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet, ezért ezekre a területekre kiadták a figyelmeztetést.