A Kairónak folyósított segélyről tanácskoznak a Fehér Házban

2013.08.20. 22:50
Barack Obama elnök megbeszélésre hívta össze a Fehér Házba a Nemzetbiztonsági Tanácsot, hogy a testület megvitassa az Egyiptomnak nyújtott, évi 1,5 milliárd dolláros amerikai gazdasági és katonai segély témáját.

A Washington által Kairónak a nyújtott támogatás legnagyobb része - mintegy 1,3 milliárd dollár - katonai jellegű, amit az Izraellel 1979-ben kötött békemegállapodás óta kap Egyiptom. Az amerikai kormány mindeddig hivatalosan nem minősítette puccsnak az egyiptomi hadsereg július 3-i hatalomátvételét, ami automatikusan a katonai támogatás leállításával járt volna, és nem hozott döntést az arab országnak nyújtott segélyek csökkentéséről.

A Fehér Ház szóvivője szerint közvetlenül a tanácskozás után nem várható majd jelentősebb bejelentés a legnépesebb arab országnak nyújtott amerikai támogatással kapcsolatban. Josh Earnest a Muzulmán Testvériség vezetőjének, Mohamed Badiének a keddi őrizetbe vételéről azt mondta el a sajtónak, hogy az nincs összhangban azzal a normával, amelyet az Egyesült Államok az alapvető emberi jogok területén képvisel.

Earnest az Egyesült Államok nevében "erőteljesen" elítélte Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök azon kijelentését, miszerint Izrael áll Mohamed Murszi egyiptomi elnök megdöntése mögött. A szóvivő szerint Erdogan megnyilvánulása "sértő, megalapozatlan és helytelen" volt.