HM: Férfias értékrend kell a katonasághoz

2013.08.21. 08:54

A Honvédelmi Minisztérium szerint be kell látni, hogy

bármennyire is nyitott a társadalom, a honvédségen belüli beosztások legtöbbje alapvetően férfias beállítódást és értékrendet követel meg. Ez így is van rendjén.

A minisztérium a Népszabadság kérdésére válaszolva azt írta, hogy a honvédséghez jelentkező nőknek férfias mércének kell megfelelniük – bár hozzáteszik, ha erre a nők vállalkoznak, ezután szeretettel várják őket. „Számos példa mutatja, hogy a nők remekül megállják a helyüket ezen a fronton is.” Később azért még leírják, hogy „gyengébbik nem”.

Száz honvédtisztjelölt tette le az esküt augusztus 20-án, közülük kilenc volt nő, de idén a felvételi eljárásban már hetven-harminc a megoszlás. A minisztérium szerint a többi NATO-tagállamban is hasonlók az arányok, és általában azért egyre több a katonák között a nő.

A keleti országrészből többen jelentkeznek a honvédséghez, mint nyugatról. Ez a tárca szerint a „történelmi hagyományoknak és családi tradícióknak köszönhető”, bár hozzáteszik, valamennyi szerepe azért annak is lehet, hogy keleten nehezebb jól fizetett civil foglalkozást találni.

A honvédségnél egyébként hatszoros a túljelentkezés. A tárca szerint ennek köze lehet az újonnan létrejött Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez, ahol a közös hároméves képzés átjárhatóságot biztosít a közszolgálati életpályák között. A Ludovika kampusz felépítésével tovább javul majd a képzés színvonala.