Plüsszebrával demonstrált egy képviselő

2013.08.22. 21:36

Kevesebb mint egy év alatt lekopott Gyulán az egyik gyalogátkelőhely felfestése, ezért az egyik önkormányzati képviselő, Balogh Lajos, egy plüsszebrát helyezett el a területen - írja a Beol.hu. Egyúttal arra kérte a Magyar Közút illetékeseit, hogy a lehetőségek szerint minél hamarabb tegyenek a gond megoldása érdekében. "Már csak napok vannak hátra az iskolakezdésig, ezért is lenne érdemes minél hamarabb orvosolni a problémát" - mondta a képviselő.

zebra.png
Fotó: Beol.hu

A témával kapcsolatos a lap megkeresésére a Magyar Közút közölte: a burkolatjelek élettartamát a festék típusán és anyagán kívül jelentősen befolyásolja az útburkolat minősége, az áthaladó forgalom nagysága, valamint a helyszín egyéb adottságai. Jelen esetben egy relatíve nagy forgalmú útkereszteződésről van szó, amely jobban igénybe veszi az úgynevezett oldószeres típusú, kézi burkolati jeleket.

A festett útburkolati jelek Útügyi Műszaki Előírások szerinti elvárható élettartama egy év, az úgynevezett tartós gépi jeleké három év. Ez természetesen azt jelenti, hogy egy év után a kopás jelei már meglátszanak. Egy négyzetméternyi gyalogátkelőhely festési költsége körülbelül 2000 forint. Ugyanakkor a cég szerint fontos kihangsúlyozni, hogy országos szintű feladatról van szó, amely során előre meghatározott keretösszegből kell ellátni ezt a feladatot, amely több százezer négyzetméternyi felületet érint, így minden egyes megyei keret és kisebb-nagyobb munka összeadódik.