3 elképesztő tény a szavazásról

2013.08.25. 08:38

Ha két ember voksol, már érvényes a szavazás, a szavazatokat pedig több ember számlálja majd, mint ahányan egyáltalán szavazhatnak. Elképesztő tények minden idők legfurcsább magyar népszavazásáról.

Szavazónként 83 000 forint az ára

A margitszigeti népszavazás az önkormányzat előzetes becslése szerint 250 ezer forintba kerül. Összesen hárman szavazhatnak, így fejenként 83 000 forintba kerül a procedúra. Összehasonlításképpen: a 2011-ben rendezett józsefvárosi népszavazás szavazóként 519 forintjába került a kerületnek.

Többen számolják össze, mint ahányan szavaznak

A leadott voksokat négy ember számolja majd össze, ennyi tagja van ugyanis a Szavazatszámlálási Bizottságnak. De a szavazás alatt dolgozik még a Helyi Választási Bizottság is, utóbbi testület három főből áll. Így összesen 7 ember dolgozik azon, hogy 3 ember rendben leadhassa a szavazatát.

Nem lehet garantálni a szavazat titkosságát

Nem az önkormányzat hibája, de ha a három emberből esetleg csak egy ember adja le a voksát, akkor már nem lesz titkos a szavazás, hiszen tudni fogják, hogy az illető hogyan szavazott. Igaz, ebben az esetben a népszavazás is érvénytelen lesz, ahhoz ugyanis, hogy érvényes legyen, legalább két embernek szavaznia kellene.