MSZP: A népszavazást komolyan kell venni

2013.08.25. 19:56
A Fidesz nem hajlandó kérdésekre válaszolni, az MSZP szerint a népszavazást nagyon komolyan kell venni. Az Együtt azt mondja, a Margitszigetnek a XIII. kerülethez kellene tartoznia, mert eddig mindig megvédték a szigetet a felparcellázástól, most viszont Simicska Lajos szabadon garázdálkodhat. Az LMP szerint azzal van a baj, ahogyan a kormány zsákmányszerzésre használja a Margitszigetet, egyébként pedig a Népszavazásról azt gondolják, hogy még adatvédelmi szempontból is aggályos, hiszen három jogosulttal nem biztosítható az anonimitás.

Az Index még az előző héten, a népszavazás előtt kérdezte körbe a pártokat, hogy mit gondolnak a Margitszigetről. A KDNP-től, Jobbiktól és a DK-tól nem érkezett válasz.

A Fidesz annyit reagált, hogy szerintük nagyon jól tudjuk mi, hogy az ő álláspontjuk micsoda.

A Fidesz álláspontját világosan kifejtette a parlamenti vitában, és a döntést akkor ennek megfelelően hozta meg.

Szerintünk a sajtóosztály egy komplett választási kampányt lefolytathatna úgy, hogy végig csak ezt az emailt küldik el újra és újra.

Az MSZP azt mondja, hogy amit a Fidesz csinál a Margitszigetről szóló fővárosi határozattal, az a pártállamot idézi, mert a központi akarat úgy dönt, hogy a helyi szintnek ebbe semmilyen beleszólása nincs. Szerintük egyébként az elképzelés egyszerűen egy 24. kerületet csinál a Margitszigetből. A háromfős népszavazásról Horváth Csaba fővárosi frakcióvezető azt írja, hogy

az eredményét mindenkinek nagyon komolyan kell vennie.

Azt is hozzáteszik, hogy már a Köztársaság tér és a Roosevelt tér átnevezésénél is megsértette a kormány a Helyi Önkormányzatok Európai Chartáját, mert ott sem vették figyelembe az ott élők véleményét. Ugyanez volt az Elvis Presleyről szóló internetes szavazás után is.

Az LMP szerint alapvetően nem rossz ötlet a fővárosi jelentőségű területek központi kezelésbe vétele, de a Fidesz most sima politikai zsákmányszerzésből sajátítja ki a Margitszigetet. Ez nagyon rossz precedenst teremthet, és a minden LMP-s szívében ott lappangó környezetvédő a sziget esetleges kereskedelmi felhasználását is ellenzi. Hiányolják az egyeztetést, de szerintük a népszavazás látszatintézkedés, amelyen ráadásul, mivel csak hárman vesznek rajta részt, sérül az anonimitás elve is.

Az Együtt 2014 volt az egyetlen olyan párt, amely szerint a Margitszigetnek attól függetlenül a XIII. kerületnél kellett volna maradnia, hogy milyen eljárásban hozta meg a parlament a döntést. Szerintük a XIII. kerület mindig útját állta a felparcellázásnak, most viszont Simicska Lajos szabadon kiterjesztheti a szigetre a csápjait.

Hozzáteszik viszont, hogy eddig is fővárosi tulajdonban volt a Margitsziget, a változás csak annyi, hogy a hatósági jogosultságokat mostantól szerintük az V.  kerület gyakorolja majd. Erre azért lesz szükség, mert összeférhetetlen volna, ha a főváros a saját beruházásairól döntene mint hatóság.

Azt mondják, hogy a Népszavazás eredményétől függetlenül vissza kell vonni a törvényt.