Bajnai még tárgyalna, Mesterházynak elég volt

2013.08.26. 08:39

Az ellenzéki együttműködésről szóló tárgyalások pénteki megrekedése után párhuzamosan jelentetett meg interjút a Népszabadság Bajnai Gordonnal és Mesterházy Attilával.

Bajnai Gordon a lapnak azt nyilatkozta, hogy az ügy fontosabb kettejüknél, „az ellenzéki együttműködés nem lehet személyi ambíciók túsza”. Az Együtt 2014 vezetője szerint „néha vállalni kell a konfliktusokat is, de fontos fejben tartanunk, hogy nekünk nem egymást kell legyőznünk, hanem ezt a rezsimet”. Bajnai elmondta, az előválasztási javaslatukban a leggyorsabb, legolcsóbb és legellenőrizhetőbb megoldást keresték, hogy a választásokig hátralévő kevés időben a belső harcok helyett mielőbb a Fidesz elleni küzdelemre összpontosíthassanak. Bajnai még nem látja bukottnak a szövetséget, sőt szerinte „a választókerületi együttműködést akár egy óra alatt tető alá lehetne hozni”.

Mesterházy Attila az interjúban azt hangsúlyozta, hogy „akárhogy is lesz, szeptemberben le kell zárni” az Együtt-PM-mel folytatott tárgyalásokat. Az MSZP pártelnöke szerint Bajnai Gordon „kényszerhelyzetet teremtve átírja az egyeztetés menetrendjét” előválasztási javaslatával, ami valójában egy közvélemény-kutatás. „Az viszont eddig is minden hónapban volt, és lesz is” – érzékeltette a pártelnök, miért tartja rossznak Bajnaiék javaslatát. Ezzel szemben szerinte az általuk javasolt előválasztást még Bajnai is fontolgatja, és „két hét alatt le lehetne vezényelni a folyamatot”. Mesterházy kijelentette, hogy amennyiben az Együtt elutasítja előválasztási javaslatukat, azonnal megkezdik a tárgyalásokat a Demokratikus Koalícióval, a szociáldemokratákkal és a Liberálisokkal.