Emberi csontokat találtak az óvoda udvarán

2013.08.29. 20:32

Megkezdték szerdán a szikszói volt szovjet hősi temető feltárást a város óvodájának udvarán. Mivel emberi csontmaradványokat találtak, kétségtelenné vált, hogy a második világháborús szovjet katonai temetkezési hely áthelyezésekor az exhumálást nem kellő szakszerűséggel végezték el, közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A közlemény szerint 1999-ben az oroszok egyetértésével, az önkormányzat helyezte át a városközponti óvoda mellett található szovjet katonai temetkezési helyet a város köztemetőjébe. Arra, hogy az exhumáláskor hibáztak, egy ukrán magánszemély hívta fel a figyelmet, akinek második világháborúban elesett édesapját is Szikszón temették el. Ő vette észre, hogy az eltemetett katonák száma eltér a szovjet nyilvántartási adatokban és az exhumálási jegyzőkönyvben. Az ukrán férfi ezért pótlólagos feltárást kért.

A munkálatokat az ukrán Háborúban Elhunyt Áldozatok és Politikai Üldözöttek Emlékének Megörökítését Intéző Állami Tárcaközi Bizottság szakértői végezik, munkájukat a Honvédelmi Minisztérium is támogatja.