Gigantikus képeslapot festenek betegek és orvosok

2013.08.31. 15:51 Módosítva: 2013.08.31. 16:45

Egy 60 négyzetméteres képeslap elkészítését kezdték el szombat délután reumatoid artritiszben (RA), azaz sokízületi gyulladásban szenvedő betegek, orvosaik és ápolóik a Millenárison. A kép többi darabját a következő másfél hónapban 8 városban festik meg. A hatalmas képeslap a Magyar Reumabetegek Egyesületének kezdeményezésére elindult RAgadj Ecsetet! című országjáró kampány végén, október 12-én, az Artritisz Világnapján áll össze.

Az RA-betegek által festett óriási képeslap a Guinness-rekordok elvárásai szerint készül. A képeslap elején város, ember vagy épület szerepel, kereskedelmi forgalomba is fog kerülni, hátoldalán üdvözlés és bélyeg is helyet kap majd. A Róth Anikó festő, grafikus által tervezett lapot postára is fogják adni. A rekordot ma egy 56 négyzetméteres képeslap tartja, melyet a szlovéniai Nova Goricában készítettek és adtak postára tavaly nyáron.

Ma Magyarországon mintegy 80-90 ezren szenvednek reumatoid artritiszben. A mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája gyermekeket, fiatalokat és időseket is veszélyeztet. Az ide tartozó immunológiai, fertőzéses vagy anyagcsere eredetű betegségek a végtagízületeket és a gerincet egyaránt érinthetik. Az ízületi gyulladások világszerte kiemelkedő és egyre növekvő népegészségügyi problémát jelentenek. Ennek nemcsak a betegségek magas száma az oka, hanem a tartós életminőség-romlás, rokkantság és keresőképtelenség, valamint az extrém költségek is.

Magyarországon több mint húsz jól felszerelt artritisz centrum működik. A kezelésben nagy  jelentőségűek a célzottan ható biológiai terápiás készítmények, melyek az ízületi gyulladások kezelésében forradalmi áttörést hoztak. Ezek az injekcióban és infúzióban adott gyógyszerek nemcsak a fájdalmas tüneteket csökkentik, de meggátolják a betegség előremenetelét is.