Kétezer év alatt bejön a lottó négyes

2013.08.31. 12:22 Módosítva: 2013.08.31. 13:05

Egy a negyvennégymillióhoz. Nem, ez nem az Együtt 2014 és az MSZP jövő évi közös győzelmének az esélye, hanem a lottóötös valószínűségének arányszáma. Alig ötszáz olyan ember akadt az ötöslottó 56 éves történetében, aki megütötte a főnyereményt. Kevesen vannak, nem is szokták nagy dobra verni szerencséjüket. Az általában nagyon nagy szerencséjüket.

Most hétvégén 2 555 000 000 forintot nyerhet valaki, ha egymaga találja el az öt számot. Ez összesen 127 750 darab húszezrest jelent, amivel, ha mindenképpen ostobán akarjuk felhasználni, 1377 négyzetméternyi falat tapétázhatnánk ki.

Akik nem küldhették el a főnöküket

Ha most nyer is valaki, jó eséllyel sosem tudjuk meg ki az. A négyes találatosok viszont hús vér emberek, akik a nyeremény után nem küldhették el a főnöküket az anyjába, miután vidáman rájuk rúgták az ajtót, nem hívták ki Ferrarijukkal gyorsulási versenyre Monacóban száguldást kedvelő Szulejman Kerimov orosz milliárdost, és világ körüli útra sem indultak saját jachtjukon.

De mit érez az, aki úgy nyer milliókat, vagy inkább csak százezreket, hogy karnyújtásnyira van a milliárdoktól? Örül a talált pénznek, vagy bosszankodik a valószínűleg soha vissza nem térő alkalom szertefoszlása miatt?

Önt is súrolta ajkaival Fortuna?

Ha Önnek vagy ismerősének már volt négyese, írjon nekünk erre az e-mail címre.

Szerkesztőségi körkérdésünkből kiderült, hogy meglepően sokan vannak, akik már négy számot is eltaláltak az ötből. Hol a nagyi, hol a szülők, hol maga a cikkeket ma is szorgalmasan gyártó kolléga markolta fel a mérsékelt vagyont. Valójában azonban semmi váratlan nincs ennyi négyesben: elvégre ennek az esélye 420-szor akkora, mint az ötösnek, tehát körülbelül egy a százezerhez.

Igaz, heti egy szelvénnyel játszva csak az a biztos, hogy még akkor is a kereszténység eddig történetével nagyjából azonos ideig kellene várni, hogy nyerjünk, ha mindig fix számokat játszanánk meg, és a húzásokon mindig más kombináció jönne ki. Mivel ez utóbbi nem garantált – néhány éve Bulgáriában például két egymást követően héten ugyanazt a számsort húzták ki –, így gyakorlatilag bármeddig élhetnénk is, nem lenne biztos a négy találat sem.

Egymillával a sörözőben

„Bár csak egyetlen számra voltam az ötöstől, de sosem bántam, hogy nem a 240 milliót nyertem meg, mert akkor most nem dolgozhatnék itt” – kezdte óvatosan udvariaskodással József, akinek – telitalálat híján – ugyanúgy gondolnia kell a jövőjére, mint azoknak az indexeseknek, akik még sosem találtak el egyetlen vacak számot sem.

Leg-leg-leg a lottón

Legnagyobb nyeremények:

5,092 milliárd forint – 2003

3,177 milliárd forint – 2010

2,971 milliárd forint – 2002

Leghosszabb nyeretlen széria

1957 végétől 1958 végéig 57 héten át senki sem ért el öt találatot.

„Akkoriban még a stop.hu teljes szétzilálódás útjára lépett csapatában dolgoztam. Hétfői reggeli ügyeletben pakoltam be az mti-ket, aztán a 8-re beszivárgó kollégák lehívtak kávézni. Előtte  még megnéztem a nyerőszámokat. Először hármat sikerült összeszámolnom, aztán második nekifutásra kiderült, hogy négyes. Meghívtam mindenkit a kávéra, és volt egy majdnem felhőtlen napja a kollektívának is.

Később aztán egy kollégát kértem meg hogy jöjjön el velem felvenni a nyereményt kápéban. Egy köteg tízezressel ültünk be sörözni munkaidőben. A nyereményből végül egy használt bőrüléses Peugeot-405-ös lett. Saját számokkal játszottam, véletlenszerűen ikszeltem. Nincsenek állandó számaim, azóta is csak alkalmanként veszek szelvényt."

Brazil út a nagyitól

Péternek a nagymamája nyert egymilliót, ezelőtt öt hat évvel. Az ötösért akkor épp másfél milliárdot adtak. A négyes a klasszikus módszerrel jött be: állandó számokkal a család születési éveiből. A telitalálathoz a nagypapának három évvel korábban kellett volna születnie. „Szétosztotta az unokái között a drága. Abból egyszer ki is mentem Brazíliába" – árulta el a kolléga, hogy miként vert a nyeremény fenekére.

Ugráltak a nappaliban

„A szüleim nyertek, nem bánták, hogy nem lett ötösük. Órákig ugrándoztak a nappali közepén, mint a kisgyerekek." – idézte fel az öröm pillanatait Erika. „Épp aznap mentek el egy rohangálós autót kinézni anyunak, amit amúgy is megvettek volna, de így ez óriás könnyebbség volt" – idézte fel a másfélmilliós nyeremény sorsát. A pénzből a szülők még kifizették a család munkaautójának hátralévő lízingjét, fedett kocsibeállót varázsoltak és mind a 4 gyerek kapott egy ajándék borítékot "zsebpénzzel". Annyira nem állandó lottózok voltak, hogy a szelvény megvétele is csak azon múlt, hogy a hétvégi nagy bevásárlásnál kifelejtettek egy tételt. „Apám visszament a boltba és egy hirtelen ötlettől vezérelve beszaladt a lottózóba, gépi számokkal játszottak".

Erika másik ismerősének viszont nem volt őszinte a mosolya a négyesekor. „Olyan sok 4-es volt azon a héten, hogy csak egy "ócska" szekrénysort tudott belőle venni."

Gábor apja is hasonlóan járt a 90-es években. „Az előtte és utána lévő héten is milliókat nyert volna, de azon a héten 300 ezret ért a négyes, mert akkor annyi volt, mint égen a csillag. Kicsit lógatta az orrát, de azért nagyon örült is. Elfelezte köztünk az öcsémmel. Ahhoz nem volt elég, hogy valami komolyabb dologra költse, ahhoz meg sok volt, hogy apránként feléljék anyámmal. Vettem belőle repülőjegyet New Yorkba, két hetet voltam kint."

Gyurinak ötöse is volt

Végül Bálint alternatív története a nagy nyeremény árnyékából: „Gyuri barátomnak egyszer volt egy ötöse is, csak sajnos hatoslottót játszott és tévedésből először az ötöslottó számait nézte. Jó, nyilván nem az igazi, de azért meghallgattuk Kaczor Feri vonatkozó számát, majd utána összevesztünk azon, hogy ha tényleg nyert volna, akkor tök kevés pénzt adott volna nekem. Spúr kis szemét, örülök is, hogy nem nyert."