Valér
4 °C
8 °C

Egy napra tényleg itt az összefogás

2013.09.01. 07:59 Módosítva: 2013-09-01 08:37:47

Haláleset miatt időközi önkormányzati képviselő-választást tartanak ma a Pest megyei Szigetszentmiklós 8-as számú egyéni választókerületében. A képviselői helyre hatan pályáznak, a helyiek három szavazókörben reggel hattól este hét óráig adhatják le voksukat. Az időközi önkormányzati választáson érvényességi küszöb nincs, az a jelölt győz, aki több szavazatot kap.

A dolog nem lenne különösebben érdekes, de mégis az, mert első alkalommal fut neki közös jelölttel az MSZP, az Együtt–PM, és a Demokratikus Koalíció (DK) választási megmérettetésnek.  A szigetszentmiklósi időközi önkormányzati választásra a 8. választókerületben a Fidesz-KDNP színeiben 2010-ben győztes képviselő, Kécza György halála miatt került sor.

Más tétje nincs is

„Nem mindegy, milyen súllyal lehetünk jelen a testületben, így nem állítanám, hogy tét nélküli volna a szavazás" – jelentette vélte Ladányi Sándor szocialista politikus, aki szerint fontos üzenet lesz, ha az ő személyében az emberek az „összefogásra fognak szavazni". Nem számít rá, hogy tehetetlenül kellen ülnie a fideszes többségű testületben, mert „a jó javaslatok átmennek, a képviselők ugyanis konstruktívabbak, mint az kívülről olykor látszik".

Mégis, a választás bizonyos értelemben tét nélküli: a 14 fős képviselő-testületben a polgármesterrel együtt eddig 10 fideszes ült, így többségét a kormánypárt vereség esetén sem veszíti el. Rajtuk kívül az MSZP, az LMP, a Szövetség Szigetszentmiklósért és a Jobbik most 1-1 képviselővel rendelkezik a testületben.

Nem biztos, hogy lefutott

A választáson Ladányi mellett a FIDESZ-KDNP színeiben Keller Tamásné, az LMP-től Pádárné Bagoly Anna, a Jobbiktól Horváth Zsolt, függetlenként egy korábbi egyéni képviselő, Horváth István indul, valamint a helyiek számára is ismeretlen Magyar Autonóm Néppárttól Tóth Csaba.

Az előző ciklusban Szigetszentmiklós önkormányzatában még nem volt döntő a Fidesz fölénye: az akkor még 24 tagú testületben az MSZP 9, az SZDSZ 1, a Szövetség Szigetszentmiklósért 3 helyet birtokolt, míg a Fideszé 7 hely volt, a párthoz közel álló polgári körösök három mandátuma mellett.