Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Az egészségügyi dolgozóknak is pénzt ígér a kormány

2013.09.04. 08:55

Még az idén hatmilliárd forinttal megemelik az alapellátásban dolgozók finanszírozására fordítható összeget - mondta az egészségügyért felelős államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán.

Szócska Miklós közölte, béremelésben részesülnek majd a háziorvosok, a házi gyermekorvosok és az alapellátásban dolgozó fogorvosok. Annak érdekében, hogy a védőnők mindenképpen kapjanak béremelést, külön jogszabályt alkotott az államtitkárság - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az alapellátásban dolgozó háziorvosoknál valószínűleg a finanszírozást fogják megemelni, amiből bért tud majd fizetni az orvos. A kifizetések technikájáról azonban még egyeztetnek.

Szócska Miklós emlékeztetett arra, hogy szeptemberben mintegy 95 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg januárig visszamenőlegesen a béremelését. Ez nagyjából 30 milliárd forintot tesz ki.

Úgy vélte, hogy – mint eddig - a további béremelésnek is meglesz a fedezete. A jövedéki és a népegészségügyi adókból befolyó összegből teremtik elő a bérfejlesztéshez szükséges forrást.

A béremelésnek és a szakorvosok által igénybe vehető különböző ösztöndíjaknak köszönhetően jelentősen csökkent az orvosok kivándorlása - mondta Szócska Miklós. Az egészségügyért felelős államtitkár bízik abban, hogy az ágazatban dolgozók látják, a kormány prioritásként kezeli az egészségügyet, és "régi adósságot" törlesztett a béremelésekkel.