Mégis tüntetnek Orbán házánál

2013.09.04. 17:00
Ismét tüntetnek a devizakárosultak Orbán házánál, miután a bíróság döntése alapján a rendőrség lehetővé tette, hogy a tiltakozók a miniszterelnök kerítéséig jussanak. Korábban ugyanis a Terrorelhárítási Központ a tüntetések előtt általában lezárta Orbán házának környékét, ez alapján pedig a rendőrség megtiltotta a tüntetést.

Orbán Viktor miniszterelnök budapesti háza előtt kezdett 72 órás éhségsztrájkot a devizakárosultak tíz képviselője kedd reggel. Az utóbbi időben ez az első alkalom, hogy a bíróság döntése nyomán a rendőrség lehetővé tette, hogy tüntetést szervezzenek a miniszterelnök házánál.

A tiltakozást szervező „Nem adom a házamat” mozgalom szóvivője, Póka László az éhségsztrájk megkezdése előtt azt mondta, hogy a bankoktól teljes kártalanítást, a végrehajtási eljárások azonnali leállítását és felelősségre vonást követelnek.

Nem támogatják a kormány és a bankszövetség közötti, a devizakárosultak segítését célzó tárgyalásokat, mert álláspontja szerint az csak a bankokat mentené meg költségvetési forrásokból. Orbán Viktor budai házát civil- és egyenruhás rendőrök őrzik, de az utcát nem zárták le a forgalom elől.

Most először

Az utóbbi időben a rendőrség többször is megtiltotta, hogy tüntetés legyen Orbán háza körül. Ahogy arról beszámoltunk, augusztus 22-én lezárták Orbán házának környékét. A Terrorelhárítási Központ honlapján közzétett dokumentum szerint a Cinege út környékét azért kell lezárni, mert „védett személy” tartózkodik az ingatlanban. Ez alapján a rendőrség megtiltotta tüntetés szervezését a környéken, ezt a döntést a szervező megtámadta a bíróságon.

A bíróság neki adott igazat, a bírósági döntés nyomán a rendőrség lehetővé tette a tüntetés megtartását. A bíróság azt találta problémásnak, hogy a rendőrség és a TEK a miniszterelnök védelme érdekében egyszerűen lezárta az egész környéket, mikor ennél sokkal enyhébb intézkedés is elegendő lett volna arra, hogy megvédjék Orbánt (például az, hogy sorfalat állnak a kerítésnél, vagy átvizsgálják a környékre érkezők csomagját, de egyébként lehetővé teszik a tüntetést).

A rendőrség „semmiféle indokát nem adta annak, hogy a védett személy biztosítására miért nem vettek igénybe a gyülekezési jogot kevésbé korlátozó eszközt”, sem a rendőrség, sem a TEK irataiból nem tűnik ki, hogy mérlegeltek volna „más lehetséges alternatívákat, mint azt, hogy egy teljes utcarészt lezártak” – állapította meg a bíróság.

Nem először döntött úgy a bíróság, hogy a területlezárás miatt a rendőrség jogtalanul akadályozott meg tüntetéseket, de az utóbbi hónapokban most először fordult elő, hogy a tüntetést mégis meg lehetett tartani az eredetileg tervezett helyen. A korábbi ügyekről a TASZ blogjában részletesen olvashatnak.