Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Ingyen hittankönyv a reformátusoknak

2013.09.06. 14:35

A református egyház ingyen biztosítja a hittankönyveket azoknak az 1. és 5. osztályos tanulóknak, akik az állami általános iskolákban a református hit- és erkölcstant választották - közölte a Magyarországi Református Egyház (MRE). A hittankönyveket és munkafüzeteket a jövő hét végéig vehetik át a tanulók az egyházközségeken keresztül.

Az MRE zsinatának elnöksége megbízásából a Református Pedagógiai Intézet (RPI) és a Kálvin Kiadó gondoskodik a hittankönyvek és munkafüzetek eljuttatásáról az érintett diákoknak.

A taneszközök eljuttatása az RPI által kiadott igazolás alapján történik. Az RPI az egyházközségek felmért igénye alapján, illetve a folyamatos egyeztetés után igazolást állít ki a térítésmentesen jogszerűen igényelhető tankönyvek és munkafüzetek példányszámáról.

Hangsúlyozták, hogy tankönyvre és munkafüzetre jogosult minden egyházközség az állami általános iskola 1. és 5. évfolyamán kötelezően választható hit- és erkölcstant tanuló diákok után, ha a tankönyvet, munkafüzetet az állami általános iskola eddig nem rendelte meg.

Ez a támogatási forma jelenleg nem terjed ki a fakultatív hittanoktatásra, az állami nyolc évfolyamos gimnáziumok 5. osztályának kivételével a középiskolákban és az egyházi iskolákban szervezett hittanoktatásra, valamint az állami iskola bevonása nélkül szervezett gyülekezeti hittanoktatásra.

A támogatási programban átadott munkafüzeteket a tanulók kapják meg. A tankönyveket egyelőre tartós tankönyvként, használatra adják át, mert "a jövő évi taneszköz-támogatás rendszere még nem ismert".

Azok a gyülekezetek, amik már megvásárolták a taneszközöket, utólagos hozzájárulásra tarthatnak igényt akkor, amikor az 1. és 5. évfolyamos taneszközök legalább 90 százalékát kiszállították.