Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Furcsán kezelték a cigánygyilkosságok titkos jelentését

2013.09.07. 08:45

A Magyar Nemzet értesülése szerint nem iktatták, és semmilyen egyéb ügyészségi nyilvántartásban sem szerepel az a Katonai Biztonsági Hivatalban (KBH) készített 2010-es jelentés, amely a romagyilkosságok ügyével foglalkozik, és amelynek a titkosságát csak ezen a héten oldották fel.

A jelentés a cigánygyilkosságok ügyében elkövetett hibák miatt marasztalja el a szervezet egykori vezetőit, akik eltitkolták a KBH titkos kapcsolatát Cs. Istvánnal, a romagyilkosságok negyedrendű vádlottjával. (Itt olvashat a tartalmáról részletesebben.)

A nyilvánosságra hozott dokumentumon kézírásos megjegyzések is láthatók. Az egyik jegyzetben Hende Csaba honvédelmi miniszter azt írta, hogy továbbítsák az ügyet a Katonai Főügyészségnek annak megvizsgálása végett, hogy vajon a KBH akkori vezetőit nem terheli-e büntetőjogi felelősség is. A választ egy másik kézírásos jegyzet adtak meg erre, szintén kézírással, 2010. szeptember 16-i dátummal: „véleményem szerint az ügyben elkövetett mulasztások – a fegyelmi felelősségen túl – a büntetőjogi felelősség szintjét nem érik el! Kovács”.

Kovács Árpád akkor a katonai főügyész volt. A Magyar Nemzet szerint az ügyészség a napokban belső vizsgálatot rendelt el, hogy tisztázza, milyen úton került hozzá az irat, és miért nincs nyoma ennek a nyilvántartásban. A lap belső vizsgálattal kapcsolatos értesüléseit Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője nem kívánta kommentálni. Azt viszont elmondta, hogy a „Kovács” aláírású jegyzetet annak idején valóban nem iktatták. A szóvivő szerint a jelentés létezéséről és annak tartalmáról az ügyészség illetékesei csak a napokban szereztek tudomást. Fazekas annyit közölt még: munkatársai megtették a szükséges intézkedéseket.