Frigyes
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Nesztelenül surran át a néma gyilkos az olcsó szén-monoxid-riasztókon

2013.09.10. 15:03 Módosítva: 2013.09.10. 17:02

A szakértők szerint hamis védelmet sugallnak a szén-monoxid-riasztók. A nyílt égésterű gázkészülékkel rendelkező lakásokban fordulhat elő szén-monoxid-mérgezés, s bár eddig a becslések szerint 100-500 ezer lakásban szereltek fel szén-monoxid-riasztót, tízből nyolc lakásban hamis biztonságérzetben élnek a lakók.

A szakértők 11 fajta riasztó laboratóriumi vizsgálata után jutottak erre a következtetésre. Stieber József szakértő a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap megbízásából saját cége akkreditált laboratóriumában végezte el a szakértő a vizsgálatokat.

A vizsgálatok során arra jutottak, hogy a 3-20 ezer forintos riasztók megbízhatatlanok, míg a 20 ezer forintnál drágábbak már megbízhatók, időben jelzik a szén-monoxidot. A szén-monoxid mérgezést okozhatja a hibás gázkészülék, de a rossz kémény is, mondta Chappon Miklós, a Magyar Mérnöki Kamara épületgépészeti tagozatának elnöke.

A riasztásnak akkor kell bekövetkeznie, amikor még nem károsodik a lakásban lévők egészsége, a riasztási idő a szén-monoxid koncentrációjától függ. Például az olyan koncentrációnál, amikor 1-2 órán belül homloktáji fejfájás alakul ki, és 3 órán túl életveszélyes a szén-monoxid, a riasztási idő 3 perc.

A probléma azóta egyre fontosabb, hogy a lakásokban tömegesen cserélik ki jó légzárásúakra az ablakokat. A nyílt égésterű gázkészülékek, amelyek a belső térből veszik az égéshez a levegőt, hamar kiégetik abból az oxigént, és szén-monoxiddal telítik a lakást.