Nyomoznak baseballütővel fenyegetett meleg srác ügyében

2013.09.12. 17:20

Augusztus közepén fenyegetett meg egy boltos két férfit, akik az üzlete előtt csókolóztak. A boltos megpróbálta elküldeni a csókolózó párt, közben olyanokat kiabált, hogy „Buzik! Ne itt buziskodjatok! Húzzatok el innen!” A fenyegetés egyik áldozata, Szijártó Imre rendőrt hívott, de a rendőr szerinte nem megfelelően járt el, többek között a boltosnak javasolta, hogy tegyen feljelentést közszeméremsértés miatt. Szijártó korábban részletesen beszámolt az Indexnek, ezt a beszámolót itt olvashatják.

Az ügyben nyomozás indult, Dombos Tamás, a Háttér Társaság a Melegekért szakértője az Indexnek elmondta, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság átvette az ügyet a VIII. kerületi hatóságoktól, és közösség tagja elleni erőszak alapos gyanúja miatt indított nyomozást. Dombos elmondta, hogy jelenleg két külföldi férfi kihallgatásának megszervezésével foglalkozik a rendőrség. A férfi, akivel Szijártó a bolt előtt csókolózott angol és finn állampolgár, a fenyegetést még egy külföldi barátjuk látta.

Közösség tagja ellen

Dombos korábban elmondta, hogy a közösség tagja elleni erőszak súlyos bűncselekmény, alapesetben egytől öt évig terjedő, felfegyverkezve elkövetve pedig kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A baseballütő is megalapozhatja ezt a minősítést, mondta a Háttér Társaság munkatársa.

„Az utcán csókolózni semmiképp sem jogellenes, ez abszurd" – mondta a Dombos Tamás arról, hogy a rendőrök a boltosnak is javasolták, hogy tegyen feljelentést. Ha a rendőrök csak az azonos neműek csókolózását tartják bűncselekménynek vagy szabálysértésnek, az szexuális orientáción alapuló diszkrimináció, ami tilos. Ha pedig a rendőrök azt gondolják, hogy az utcán bárkinek tilos csókolózni, akkor nem ismerik a jogszabályokat, tette hozzá Dombos, a Szijártónak jogi segítséget nyújtó egyesület munkatársa.