Jenő
-3 °C
6 °C

Nyomoznak baseballütővel fenyegetett meleg srác ügyében

2013.09.12. 17:20

Augusztus közepén fenyegetett meg egy boltos két férfit, akik az üzlete előtt csókolóztak. A boltos megpróbálta elküldeni a csókolózó párt, közben olyanokat kiabált, hogy „Buzik! Ne itt buziskodjatok! Húzzatok el innen!” A fenyegetés egyik áldozata, Szijártó Imre rendőrt hívott, de a rendőr szerinte nem megfelelően járt el, többek között a boltosnak javasolta, hogy tegyen feljelentést közszeméremsértés miatt. Szijártó korábban részletesen beszámolt az Indexnek, ezt a beszámolót itt olvashatják.

Az ügyben nyomozás indult, Dombos Tamás, a Háttér Társaság a Melegekért szakértője az Indexnek elmondta, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság átvette az ügyet a VIII. kerületi hatóságoktól, és közösség tagja elleni erőszak alapos gyanúja miatt indított nyomozást. Dombos elmondta, hogy jelenleg két külföldi férfi kihallgatásának megszervezésével foglalkozik a rendőrség. A férfi, akivel Szijártó a bolt előtt csókolózott angol és finn állampolgár, a fenyegetést még egy külföldi barátjuk látta.

Közösség tagja ellen

Dombos korábban elmondta, hogy a közösség tagja elleni erőszak súlyos bűncselekmény, alapesetben egytől öt évig terjedő, felfegyverkezve elkövetve pedig kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A baseballütő is megalapozhatja ezt a minősítést, mondta a Háttér Társaság munkatársa.

„Az utcán csókolózni semmiképp sem jogellenes, ez abszurd" – mondta a Dombos Tamás arról, hogy a rendőrök a boltosnak is javasolták, hogy tegyen feljelentést. Ha a rendőrök csak az azonos neműek csókolózását tartják bűncselekménynek vagy szabálysértésnek, az szexuális orientáción alapuló diszkrimináció, ami tilos. Ha pedig a rendőrök azt gondolják, hogy az utcán bárkinek tilos csókolózni, akkor nem ismerik a jogszabályokat, tette hozzá Dombos, a Szijártónak jogi segítséget nyújtó egyesület munkatársa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?