Valér
2 °C
8 °C

Munkagéppel hajtottak orosz katonai sírokra

2013.09.16. 18:13

Orosz katonasírokat rongált meg hétfő délután egy munkagép Debrecen határában, amikor az E.ON áramszolgáltató megbízásából gallyazási munkálatokat végeztek. A debreceni önkormányzat feljelentést tesz az ügyben.

A cég szóvivője elmondta, hogy a 33-as főút közelében, Debrecen nyugati részén fekvő területen végzett gallyazási munkákat az E.ON egyik alvállalkozója a távvezetékek vonalán, amikor a munkagéppel ráhajtottak a földön fekvő sírkövekre. Legalább öt sírkő tört el vagy rongálódott meg.

"Egy elhanyagolt, bokros, fás területen történt az eset, semmi nem jelezte a sírkertet. A munkálatokat leállították, és az alvállalkozó jelezte is, hogy kész felelni az okozott károkért" - közölte a szóvivő. Hozzáfűzte, hogy a sírkövek nem voltak láthatók, annyira benőtte őket a gaz.

A cég felvette a kapcsolatot a debreceni önkormányzattal. A debreceni önkormányzat városüzemeltetési osztályának vezetője elmondta, hogy kedden szakértőkkel mérik fel a károkat, és a kárérték függvényében tesznek feljelentést a rendőrségen vagy az illetékes járási hivatalnál. Az osztályvezető közölte, hogy államközi egyezmények értelmében az orosz állam feladata a sírok karbantartása, ennek ellenére évek óta nem gondozták a sírkertet. Hozzátette, hogy az első adatok szerint két sírkőben estek komolyabb károk, míg másik három sírkő kevésbé sérült meg.

A sírkertben 1618 orosz katona nyugszik, 1915-ben a kolerajárványban haltak meg.