Józsefváros felmondta a tűcsereprogramot

2013.09.19. 00:44

Józsefváros képviselő-testülete szerda délután 14 igennel, 2 nemmel és 1 tartózkodás mellett megszavazta a Kocsis Máté polgármester által jegyzett előterjesztést, amellyel az önkormányzat felmondta a Kék Pont Alapítvánnyal 2010-ben kötött együttműködési megállapodást. A felmondás okát a polgármester abban jelölte meg, hogy a közterületeken továbbra is sok injekciós tűt találtak.

A drogkonzultációval és drogambulanciával foglalkozó alapítvány az intravénás drogok használóinak biztosította a tűcsere lehetőségét, elkerülendő a tömeges fertőzéseket és a nyílt színi drogozást.

A Kék Pont összefoglalója szerint az együttműködést 2013. december 31-ei hatállyal felmondó tervezetről előzetes egyeztetés nem volt, a javaslatról értesítést nem kaptak. Az alapítvány képviselői a keddi nyílt ülésen meghívó nélkül vettek részt, ahol a felszólalásokból kiderült, alaptalannak tartják a fertőzésveszély „vízióját”. A program egyes képviselők szerint csak „más kerületek drogosait” szolgálja ki, és „a kerület 80 ezer polgárának érdeke áll szemben 1600 drogos érdekével”. De elhangzottak olyan érvek is, miszerint a „tűcsere csak a drogfogyasztás elősegítése”, a tűcsereprogram támogatói egyben a droghasználat támogatói is, és amúgy is, nem tűcsere, hanem tűosztás folyik. Volt olyan képviselő, aki úgy vélte: az alapítványnak inkább óvszert kéne osztogatnia.

A Kék Pont azt elismerte, hogy a kerületben továbbra is képződött ún. „drogszemét”, de ennek eltávolítása egy megállapodás szerint az alapítványon kívül a Közterületfenntartó Vállalat és a Városüzemeltetési Szolgálat felelőssége is lenne. A drogszemét összegyűjtésével kapcsolatos problémákat ráadásul már májusban jelezték a kerületnek, de négy hónap alatt sem kaptak választ.

A tűcsereprogram az intravénás drogokat használók ártalomcsökkentésének egyik bevett módja, pozitív hatásait a drogfüggők egészségi állapotára és életkörülményeire tudományos konszenzus övezi. Ahogy arról négy éve pont a borzalmas józsefvárosi droghelyzet kapcsán írtunk, Ausztráliában a 150 ezer injekciós droghasználónak évente 30 millió tűt adnak ki a megelőzés érdekében, a kanadai Vancouverben orvosok és szakemberek által ellenőrzött körülmények között lőhetnek a droghasználók, javítva mind a droghasználók, mind a környezet, a szomszédok helyzetét is, akiknek  így nem kell végignézniük a nyílt utcai droghasználatot.