Nagy öregekkel fiatalít az MSZP

2013.09.22. 13:04 Módosítva: 2013.09.22. 18:47

Négy, évtizetedek óta a pártban dolgozó MSZP-s is − Szekeres Imre, Puch László, Boldvai László és Baja Ferenc − befutó helyet kapott az MSZP országos listáján, értesült a Hírhatár szocialista forrásokból. A lap úgy tudja, hogy az MSZP-n belül vitát váltott ki a hír, mert többen úgy gondolják, hogy a négy régi ember felvonultatása ellentmond az MSZP teljes megújításáról szóló kommunikációjának és a Fidesz számára is támadási felületet ad.

Baja Ferenc a cikk megjelenése után Facebook-oldalán álhírnek nevezte a lap értesülését. Egyebek mellett azt írta: „nincs lista, nincsenek rajta se befutó, se kifutó, se semmilyen helyek még”. Szerinte az (ál)hír forrása nem szocialista politikus, és megjegyezte: sokan érdekeltek abban, hogy éket verjenek a szocialisták között. A Hírhatárnak arra a találgatására, hogy az ő állítólagos listás helyükkel Mesterházy egy választási vereséget akar túlélni párton belül, úgy reagált: „a magyar baloldal győzni fog. Erre készülnek a szocialisták, erre készül Mesterházy Attila, én is, s a többi harcostársunk is.”

A Hírhatár azt is írta: azért is kifogásolták egyesek az állítólagos listás neveket, mert szerintük hiteltelenné válhatnak a Gyurcsány-ellenes megnyilatkozások is: „Mi baja van Mesterházynak Molnárral, Vadaival és Varjuval, ha a Jurassic Park tagjai a hatodik-hetedik ciklusukat is elkezdhetik?” – mondta a baloldalon Gyurcsány-közelinek mondott lap egyik forrása, aki állítólag hozzátette: „Gyurcsány többet hozna, mint a mammutok.”

Mind a négy képviselő szerepelt már a rendszerváltás utáni szocialista frakciókban. Voltak miniszterek, államtitkárok, számos posztot töltöttek be a párton belül. Mesterházy Attila múlt hét pénteken Miskolcon, a párt nagygyűlésén azt mondta − miután felállította a párt elnökségét és a helyi jelölteket −, hogy: „Nézzenek ránk, nézzék meg jól, ez a csapat bizonyítja hogy a párt megváltozott és lecserélődött. Ez a fiatal generáció irányítja a pártot, adjanak egy esélyt". Mi pedig ott álltunk − ha nem is Puch Lászlóval, vagy Baja Ferenccel − de Szanyi Tiborral, Gúr Nándorral, Nyakó Istvánnal és Bárándy Gergellyel szemben, Veres Jánosnak pedig csak azért háttal, mert ő a közönségben ült.