Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Rogán gázárcsökkentést ígér 2015-re

2013.09.24. 21:48

Az E.ON visszavásárlása a gázár-megállapodás jogát is tartalmazza, ami új eszköz arra, hogy 2015-ben újabb gázárcsökkentést lehessen végrehajtani, jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kedd este a rezsicsökkentésről szóló belvárosi fórumon.

Rogán a fórumon arról beszélt, hogy a "bajnaisták és gyurcsányisták" között szoros érdekszövetség van, együtt szavaztak meg minden olyan döntést, ami lehetővé tette a közszolgáltató cégek privatizációját, az árak drasztikus emelését, és megengedték, hogy a szolgáltatók "óriási méretű profitot vágjanak zsebre, és azt kivigyék az országból".

Rogán azzal folytatta, hogy más országokban is volt hasonló privatizáció, de csak a magyar baloldal jutott el arra a szintre, hogy a gázár-megállapodás jogát is eladja. Ez az a jog, amellyel egy ország tárgyalhat a legnagyobb szállítóval a kvótáról és az árról, vagyis ami alapvetően eldönti, hogy a lakosság mennyit fog a végén fizetni, magyarázta.

Rogán azt mondta, hogy eddig a magyar árakról egy német cég állapodhatott meg Oroszországgal, az árakra dupla vagy tripla profitot is rátettek, az E.ON visszavásárlásával azonban a jog visszakerül Magyarországra. "Nem egyszerűen gáztározókat veszünk, a nemzeti függetlenségünk egy kicsi darabját vesszük vissza, ami lehetővé teszi, hogy nem egyszerűen egy árcsökkentési politikával, hanem a vásárolt gáz árának csökkentésén keresztül 2015-ben újabb gázárcsökkentést lehessen végrehajtani" - mondta.

Aztán arról beszélt, hogy a parlament összes ellenzéki képviselője együtt próbálja "megfúrni" az ügyletet, a kormánypárt csak magában bízhat. Rogán szerint ezért gondolkodtak el azon, hogy a meglévő kétharmaddal "bebetonozzák" a rezsicsökkentést.