Down-szindrómás gyerekek buliztak

2013.09.29. 13:13 Módosítva: 2013.09.30. 08:19

Down-szindrómás gyerekek, felnőttek és családtagjaik buliztak a Budapest Parkban a Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központjának tizedik születésnapján. A partyra meghívtak mindenkit, aki az elmúlt tíz évben a központban tanult. A születésnapon fellépett Kökénylovas András szitárművész, a Ladánybene 27 és a Carpe Diem színtársulat. Vendégként részt vett a rendezvényen Mérai Katalin színésznő, aki közel 40 tortát szerzett az internetes oldalán a Down szindrómás gyermekeknek. Fotókiállítást is szerveztek, melyet Varga Livius (Quimby) nyitott meg. A Budapest Park ingyen biztosított helyszínt és a fellépők jó szándékból vettek részt, illetve zenéltek a rendezvényen.

A Down-szindróma az egyik leggyakoribb vele született rendellenesség. Minden 600. gyermek ezzel a kromoszómahibával jön a világra. A Down szindróma nem gyógyítható, hiszen betegségnek sem mondható, sokkal inkább egy állapot. A Down szindrómások természetében vannak közös vonások: őszinte, érzékeny, melegszívű emberek, jó szociális beilleszkedő képességgel. Családjuknak, barátaiknak rengeteg szeretet adnak, számítás, gonoszság számukra ismeretlen fogalmak.

A Down-szindrómások értelmi képességeit régebben alábecsülték, pedig megfelelő módszerekkel taníthatóak. Legtöbben olvasni és írni is megtanulnak, korlátozott értelmi képességüket pedig metakommunikációval, érzelmekkel, zenével, tánccal és humorral kompenzálják, olvasható az alapítvány honlapján.     

A Korai Fejlesztőt Gruiz Katalin alapította, Kiss Tiborné vezetésével kezdődtek meg a munkálatok - ő a magyarországi korai fejlesztés egyik úttörője. Tíz évvel ezelőtt mindössze 20 gyermekkel nyitotta meg kapuit az Ilka utcai Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központja. Az intézménybe ma közel 70 gyermek jár és főiskolai gyakorlóhelyként is működik.