Terrorról szó se volt Soroksáron

2013.09.30. 18:30
Kocogók és biciklizők bejáratott terepe a Szigetdűlő középső útja Soroksáron, ahol szerda este meggyilkolták a 36 éves nőt. A Facebookon terjedő bejegyzés szerint a feltételezett tettesek terrorizálták lakókörnyezetüket, de a tetthely környéken nem találkoztunk olyannal, akit bármiféle támadás ért volna. Többen az erdős részen lakó hajléktalanokat emlegetik veszélyforrásként, de konkrét rossz tapasztalatról senki nem tudott beszélni. Ezen a kertvárosias részen ritkák a bűncselekmények.

Hosszú, nyílegyenes, keskeny betonút a soroksári Szigetdűlő középső útja, ahol gyilkosa vagy gyilkosai megtámadták múlt szerda este a 36 éves fiatal édesanyát, K. Krisztinát. Az út mentén nincs közvilágítás. A terület nagyobb része nappal jól belátható, mert kétoldalt mező van: gaz, vadvirágok, néhány bokor vagy fa elszórva. Ahogy az ember távolodik a kertvárostól, a Dobó utcától, ahol az áldozat lakott, bal kéz fel messzebb a Duna van, jobb kéz felé a távolban ipari terület, a Grassalkovich út.

Az út vége felé, nagyjából másfél-két kilométerre a lakott résztől, sűrűbbé válik a növényzet, sok a fa, a magasabb bokor, amelyek között könnyű elbújni. Itt történt a gyilkosság. Az úttól néhány méterre néhány szál virág és mécsesek jelzik azt a helyet, ahol a holttestet megtalálták.

Akik látták helyszínelni a rendőröket, azt mesélik, hogy rengetegen voltak, és több helyszínt is alaposan átvizsgáltak a környéken, nemcsak azt a helyet, ahol a mécsesek voltak. A mécsesektől körülbelül ötszáz méternyire ott felejtettek egy rendőrségi szalagot egy bokor tövében. Valószínűleg valamilyen bűnjelet találhattak meg itt.

A rendőrség egyelőre nagyon szűkszavúan nyilatkozik a történtekről. Legutóbb, hétfő délután annyit közöltek, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányságon 14 fős nyomozócsoport dolgozik az elkövető felderítésén.

Semmit nem tudni biztosan a gyilkosról

Közben a Facebookon a napokban terjedni kezdett egy kétes hitelességű, a támadás időpontját tévesen csütörtök estére tevő, rendőri forrásra hivatkozó bejegyzés, amely már feltételezett elkövetőkről beszél, és azt állítja, hogy „etnikai támadás volt”, az elkövetők „többen voltak és népes családjukkal folyton terrorizálták lakókörnyezetüket”. A bejegyzés szerzője és terjesztői a halálbüntetés visszaállítását követelik.

A rendőrség egyelőre nem válaszolt egyetlen, az ügyre vonatkozó konkrét kérdésünkre sem. Hiába kérdeztük, hogy a gyanú szerint egy vagy több támadó volt-e, hogy valóban megerőszakolták-e az áldozatot, és azt is, hogy kaptak-e bejelentést korábban a környéken lakóktól azzal kapcsolatban, hogy egyesek terrorizálják az itt élőket. Az ORFK kommunikációs szolgálata csupán a kiadott közleményt ajánlotta a figyelmünkbe, amely ezekre a témákra nem tér ki.

Lámpa helyett holdvilág

A Szigetdűlő középső útja mentén, a rendőrségi szalag magasságában, az út túloldalán összetákolt viskó áll, előtte kifeszített kötélen ruhák száradnak. A viskóban hárman élnek, egyikük egy öreg, szakállas férfi. Ő csak három-négy hónapja lakik itt. A rendőrök többször is kikérdezték a gyilkosságról, de nem látott, hallott semmi lényegeset.

A facebookos bejegyzés kapcsán azt mondta: nem tud semmiféle csoportról, akik terrorizálnák a környéket. Ő nem fél, úgy érzi, meg tudja védeni magát, és az út forgalma alapján úgy tűnt, hogy a gyilkosság előtt mások sem féltek, mert sokan használták az utat futásra, biciklizésre. A közvilágítás hiánya ellenére még éjjel sincs itt teljesen vaksötét, mert a nyílt terep miatt a hold könnyen bevilágította a környéket, magyarázta az öreg.

A viskó másik két lakója, egy negyvenes pár régebb óta, már kilenc éve él itt, több az emlékük. Ők azt mondják: két-három évente történik gyilkosság ezen a környéken, és nem K. Krisztina volt az első, akit megerőszakoltak és meggyilkoltak itt. Erőszakos csoportról azonban ők sem tudnak, nem is féltek különösebben eddig, de most már változott a helyzet. A nő már nem szívesen megy ki a sötétben egyedül a viskó melletti építménybe vécére, inkább elkíséri az élettársa.

Üresek a viskók

Úgy hallották, az áldozat már visszafordult, és hazafelé tartott a futásból, amikor szerda estefelé megtámadták. Ismernek egy férfit, akiről el tudnák képzelni, hogy akár ő lehet a tettes, de ez inkább csak egy halvány rossz érzés, nem konkrét, megalapozott gyanú. Az illető egy magas, vékony, szőke, harmincas éveiben járó hajléktalan férfi, aki fel-felbukkan az erdős rész környékén. Zavart elméjű, arról szokott mesélni, hogy az ufók elrabolták. A viskóban lakó férfi szerint megkörnyékezte a barátnőjét, használt ruhát hozott neki, és nem akármit, hanem fehérneműt, bugyit. Nem fogadták el, bizarrnak, furcsának találták a gesztust. Az illetőt néhány napja nem látták.

A környéken az úttól távolabb, a Grassalkovich út felé eső részen találtunk még néhány hasonló viskót, amelyekben valószínűleg laknak, de most mindegyik üresen állt. A közelben táborozó dunai horgászok, akikkel beszéltünk, ezek irányába mutogattak, és a „csöveseket”, illetve a „cigányokat” emlegették, amikor arról kérdeztük őket: biztonságos-e szerintük ez a környék. Atrocitás mindenesetre egyiküket sem érte a részükről sosem. Egy, a Szigetdűlő úton bicikliző férfi egy esetről tudott beszámolni: szerinte nemrég kiraboltak az úton egy anyát és gyerekét: leszállították őket a bicikliről, és elvették azt.

A rendőrség hivatalos statisztikái szerint nem veszélyes ez a környék. A kerületi rendőrkapitányság 2012-ről szóló beszámolójából nem az derül ki, hogy nagyon rossz lenne a bűnügyi a helyzet, csökkent például az utóbbi időben a lakásbetörések száma, rablás pedig összesen tizennégy történt.

Nem rosszak a számok

A bűnügyi térkép kifejezetten békés környéket mutat. Eszerint Szigetdűlőnél, a Grassalkovich út és a Duna közötti részen az elmúlt egy évben (az utolsó, még feldolgozatlan harminc napot nem számítva) mindössze két bűncselekmény történt közterületen: egy személy elleni erőszakos bűncselekmény június 7-én és egy lopás tavaly október 18-án. A forgalmas Grassalkovich úton magán és út túloldalán sokkal rosszabb a helyzet. A Dobó utca és a Grassalkovich út találkozásának nagyjából fél kilométeres körzetében az elmúlt egy évben 24 darab közterületen elkövetett bűncselekményt lehet összeszámolni a bűnügyi térképen. Ezek többsége lopás volt.

A legfrissebb ügyészségi statisztikák szerint az erőszakos és garázda jellegű bűncselekmények gyakoriságában Soroksár a huszadik helyen állt a kerületek rangsorában 2012-ben, vagyis az egyik legbiztonságosabb volt.

A rendőrség szűkszavúsága jó alapot ad a találgatásoknak. Hétfőn elterjedt, hogy állítólag a rendőrök a Templom utcában elfogtak öt embert. Ezt a hírt a bicikliző férfi is hallotta, és megírta a Soroksár Online is. Állítólag az öt ember elfogásának hírét az áldozat férjével is közölték, de egyáltalán nem biztos, hogy ha volt is elfogás, annak köze volt a gyilkossághoz.

A Soroksár Online oldalán egy férfi olvasó felajánlotta, hogy ha van olyan nő, aki este érkezik haza busszal, hévvel, az hívja fel, és szívesen hazakíséri. A soroksári polgárőrség pedig péntekre tervez összejövetelt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport