Bajnaiék hisznek Hernádi ártatlanságában

2013.10.02. 16:50

Az ellenzéki pártoktól azt kérdeztük, mi az álláspontjuk a Hernádi Zsoltra kiadott nemzetközi körözésről. Megkérdeztük, az Interpol elfogatóparancsa után szerintük ki kellene-e adni Horvátországnak a Mol elnök-vezérigazgatóját. Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan reagálnak a kormány közleményére, az INA-részvények esetleges eladására vonatkozó utasításra, valamint a „Mol-t és Magyarországot ért sérelmek″ miatti polgári és büntetőjogi lépések esetleges megtételére.

A Magyar Szocialista Párt nem kíván a témában nyilatkozni.

A Demokratikus Koalíció egyelőre nem válaszolt megkeresésünkre.

Érdemben először az LMP reagált: szerintük „a zavaros ügy feltárása, az INA-részesedés megvásárlásának körülményeinek tisztázása országos érdek″, ezért a párt parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi. Szerintük "aki ezt a vizsgálóbizottságot nem támogatja, az valószínűleg simlis az ügyben".

Az Együtt-PM Szövetség azt válaszolta: "Hiszünk Hernádi Zsolt ártatlanságában, minden ismeretünk ezt támasztja alá." Az INA-részvényekkel kapcsolatos stratégiai döntést (lévén szó tőzsdén jegyzett magánvállalkozásról) a részvényeseknek kell meghozniuk, magyarázták. Szerintük a magyar állam akkor jár el helyesen, ha ebben mint részvényes képviseli az állam érdekeit. "Amennyiben beigazolódik az, hogy a horvát kormány a szokásos gazdasági eszközökön túl nyomást gyakorol Magyarországra, akkor a magyar kormány helyesen teszi, ha maga is kész politikai válaszok megfogalmazására" - írták.