Sopronban is érezték a badeni földrengést

2013.10.02. 20:09 Módosítva: 2013.10.02. 22:18

"Földrengés volt 19:17-kor Bécs mellett. A fikusz leesett a a hűtőről..." - írja olvasónk. A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium oldalán a Richter-skála szerinti 4,2-es földrengést erősítettek meg, epicentruma az alsó-Ausztriai Baden közelében volt.

A földrengést Magyarországon is érezni lehetett, olvasónk azt írta, Sopronban is rengett a föld: "Mozgott minden, az egész városban érezni lehetett" - számolt be. Károkról eddig a Szeizmológiai Obszervatóriumba nem érkezett lakossági bejelentés.

Nagyobb térképre váltás

Olvasónk, Viktória szerint Bükön is lehetett érezni. "Épp olvastam, mikor megmozdult az ágy és a tv-állvány" - írta. Kapuváron István nevű olvasónk érezte, hogy ahogy megrázkódik az üvegasztal és rajta a laptop is. Győző Hegykőről azt írta, hogy egyet mozdult az épület amiben volt. "A lapát eldőlt. Fura, de rengést nem éreztem" - számolt be.

Mi ez a búgás?

"A megadott időpontban iszonyatos mély hangot hallottam, ami egy pillanatra szinte elviselhetetlen volt. Az irodámban tartózkodó feleségem és ügyfelem semmi különöset nem vett észre, amikor rákérdeztem, hogy mi ez a búgás?" - számolt be a Sopronból kedves olvasónk, Árpád. Egy másik soproni levélben szintén különös zajról írnak: "Furcsa morajlás volt és megmozdult az egész ház. Rövid ideig tartott és olyan érzés volt mintha dobozban ülnél, amit egy másodpercre megráznak".

„Hirtelen rezegni kezdtek a tetőablakok, tompa dübörgés volt érezhető. Kirohantunk a raktárba. Persze korom sötét mindenhol. Hallani lehetett ahogy megmozdult valami a polcokon. Majdnem olyan volt mint az Alienben. A rengés nagyon rövid ideig tartott, szerintem nem volt több 5-6 másodpercnél" – írta az ausztriai Bad Vörslauból Tamás.

Dénes Bécs 17. kerületében érezte a földmozgást, „a lámpa kicsit himbálózott, de nem volt durva" – idézte fel, miközben egy másik olvasónk arról számolt be az osztrák főváros egy másik részéből, hogy semmit sem érzett.

Rázós város

„A polcokon táncra keltek a tárgyak, zörögtek a poharak. Mindenki meg volt ijedve, de hamar vége lett. A szeptember 20-án történt éjszakai rejtély pedig csak most oldódott meg. Akkor azt hittük a feleségemmel, hogy én kaptam valami rángatózós izomgörcsöt álmomban, ami el is múlt, amint felriadtunk. Badenben élünk és dolgozunk másfél éve , de nem gondoltuk, hogy ilyen rázós lesz ez a város – írta Zoli és Zsani.

Szeptemberben már rengett a föld

Az osztrák Orf.at honlap azt írja, a környéken nemrég volt már egy földrengés, szeptember 20-án szintén 4,2-es erősségű. Az osztrák részen kisebb károkkal kell számolni.

A Radó Szeizmológiai Obszervatórium azt írja, mindkét földrengés a szeizmikusan aktív Mur-Mürz vetőzónához köthető, ami az Alpokból kiindulva húzódik a Bécsi-medencén keresztül a szlovákiai Kis-Kárpátokig.

Az Obszervatórium honlapjának látogatói a következő magyar településekről jelezték, hogy érezték a földmozgást: Csepreg, Fertőboz, Gór és Harka.

Ön megérezte? Írjon az ugyelet@mail.index.hu-ra!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport