Az MSZP szerint trükközni akar a Fidesz a választásokkal

2013.10.03. 12:49

Egy időpontban kellene tartani az országgyűlési és az európai parlamenti választást MSZP-s politikusok, Szanyi Tibor elnökségi tag és Gurmai Zita EP-képviselő szerint.

Szanyi úgy véli, nem lehet szétválasztani a magyar és az európai ügyeket, minden belpolitika Európa-politika, és minden Európa-politika belpolitika is. Pofátlanságnak nevezte, hogy – mint mondta – a Fidesz külön akarja választani a magyar és az európai parlamenti választást "ordas és aljas megfontolásokból".

A múlt héten egy rádióműsorban Navracsics Tibor mondta azt, hogy a könnyebb technikai lebonyolítás miatt külön tartaná az országgyűlési és az EP-választásokat. A Népszabadság és a Népszava már hónapok óta arról cikkezik, hogy politikai megfontolásokból a Fideszben ezt a megoldást tartanák előnyösebbnek, ugyanakkor a párt politikusai hivatalosan ennek ellenkezőjét mondják.

Szanyi szerint a kormánypárt szórakozik az emberekkel, és kihasználja a választási rendszerben lévő „negatív tényezőket”, amivel szétveri az egész ország öntudatát, hogy európai összefüggésektől mentesen lehessen „egy mérhetetlen demagóg és nacionalista kampányt folytatni”, hogy ne zavarjanak be a nemzeti ügyek az EP-választás dolgába. Úgy folytatta, az országgyűlési voksolást közel ötven nappal követő választásra „nyilván a kutya nem fog elmenni, kivéve azt, akit a Kubatov-lista alapján ezek a Baján megismert kápók bikacsökkel” odavernek „ötezerért”. Az MSZP ezért Áder János köztársasági elnökhöz fog fordulni, hogy egy időpontra írja ki a két választást.

Gurmai Zita, az MSZP EP-képviselője szerint a Fidesz azért akarja, hogy az országgyűlési választást hamarabb tartsák, mint az EP-választást, mert irreális a jövő évi költségvetés, és a kormánypárt el akarja kerülni, hogy idő előtt kiderüljön: az „osztogatásnak” nincs fedezete. Szanyi Tibor beszámolt arról is, hogy lezárult a jelölés az MSZP EP-listáján szereplőkre. Megjegyezte: Gurmai Zita, Gúr Roland (az MSZP külügyi szakértője), illetve ő maga is több jelölést kapott, s várhatóan a lista első felében lesznek. Hozzátette: a sajtó „nagyjából jól totózott”, hogy néz ki a lista első része. Sajtóhírek szerint a listát Szanyi Tibor vezeti majd.

Az MSZP elnöksége jövő héten dönt az EP-listáról, amelyet a választmány terjeszt az október 19-i kongresszus elé.