Az elszúrt bérszámfejtés miatt zokogtak az iskolai konyhásnénik

2013.10.03. 13:46 Módosítva: 2013.10.03. 13:51

Technikai hiba okozta, hogy Pestszentlőrincen októberben az iskolákban és a közintézményekben dolgozó konyhásoknak több tízezer forinttal csökkent a fizetése, közölte a XVIII. kerületi önkormányzat.

A Lőrinci Magazin blog szerdán azt írta: a kerület egyik iskolájában szabályosan zokogott a konyhás néni és a gondnok, amikor azt látták, hogy 80-90 ezer forintos fizetésük helyett csak 60 ezret kaptak októberben.

Az önkormányzat szerint a hibát az okozta, hogy néhány esetben elmaradt az alapbéren felüli pluszjuttatások elszámolása. Ez a XVIII. kerület által fenntartott intézményekben alkalmazott 644 technikai dolgozó közül 26 embert érintett.  A kerület vezetése gondoskodott arról, hogy az elmaradt juttatásokat mielőbb kifizessék.

A pestszentlőrinci önkormányzat közleménye szerint a kerületben éppen felülvizsgálják a pótlékokat és illetménykiegészítéseket. Néhány esetben ugyanis nehezen indokolható eltérések vannak a technikai személyzetnek adott alapbéren felüli juttatások között. Az önkormányzat saját forrásából 2013-ban továbbra is utalja ezeket a pótlékokat. Ez a keret az önkormányzat 2013-as költségvetésében benne van.

Ahogy másutt, a XVIII. kerületi iskolákban is sajátos társbérlet alakult ki januártól. Az oktatási feladatok finanszírozását az állam vette át, de a technikai dolgozók, így a portaszolgálat, a gondnok vagy a konyhások továbbra is az önkormányzat alkalmazásában maradtak. Pestszentlőrincen ráadásul még ennél is bonyolultabb a helyzet. Az iskolák és más közintézmények gazdasági vezetői, ügyintézői, fénymásolói, portásai és konyhásai az önkormányzat Gazdasági Ellátó Szolgálatához kerültek, és közalkalmazottak maradtak. Körülbelül 50 más alkalmazott, így a fűtők, a karbantartók és a kertészek viszont az ugyancsak önkormányzati tulajdonban álló Városgazda Nonprofit Zrt.-hez kerültek. Ők elveszítették közalkalmazotti státuszukat, és munkavállalók lettek.

Az önkormányzat fél évig vállalta, hogy a technikai kisegítőket változatlan feltételekkel foglalkoztatja tovább. Ez a határidő augusztus végén járt le. Eddig az iskolák technikai dolgozói különböző kiegészítéseket kaptak. Ezzel lehetett elérni, hogy átlagosan 80-90 ezer forint legyen a hó végén a borítékban.