Nem adta vissza a próbavásárlásért kapott pénzt

2013.10.08. 09:26

Nem adta vissza a próbavásárlásért kapott pénzt a NAV-osoknak egy ügyvéd, értesült a Blikk.
Egy belső használatú ügyvédi körlevél szerint egy vidéki ügyvéd szállt szembe hősiesen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzést végző embereivel. Az ellenőrök próbavásárlást tartottak, amikor inkognitóban irattak ingatlan adásvételi szerződést az ügyvédi irodában.

A jogász a szokásos eljárást követve adatkezelési nyilatkozatot vett fel, energetikai tanúsítványt ellenőrzött, friss tulajdoni lapot szerzett be, megszerkesztette az okiratot, majd aláírás után ellenjegyzéssel látta el a dokumentumot. Még számlát is adott, így megkapta a munkadíját is.

Az ellenőrök akkor fedték fel magukat, amikor az ügyvéd nekiült, hogy elkészítse a földhivatali beadványt. Miután leírták, hogy mindent rendben találtak, visszakérték volna a munkadíjat.  "Nem adom – válaszolta az ügyvéd, arra hivatkozva, hogy megdolgozott a munkadíjáért, hiszen az ügylet, amiben korábban megállapodtak, létrejött.

A Blikk cikke szerint Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint kollégája a megbízás döntő részét teljesítette, így az ügyvédi munkadíj arányos része neki jár. Magyar György ügyvéd is hasonlóan gondolja: "Az lenne tisztességes ha nem is a munkadíjat, de a ráfordított időt megtérítené a NAV" - mondta az ismert ügyvéd.