Megint megszökött egy gyanúsított

2013.10.10. 22:53

A kórházból szökött meg egy fiatal férfi, aki éppen előzetes letartóztatását töltötte. A 19 éves, szendrői K. Mátét előre bilincselt kézzel vitték be a Misek Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórházba, azonban az orvosi kezelés után „kivonta magát a rendőri felügyelet alól”.

A rendőrség honlapján csütörtök este közzétette a 170-175 cm magas, vékony fiú fényképét, és közölték, hogy országos körözést adtak ki ellene. Néhány perccel később új közleményben tudatták, hogy már sikerült is elfogni a szökevényt: három órán belül rendőrkézre került.

Nagy valószínűséggel arról a 19 éves, szendrői K. Mátéról lehet szó, akit társával együtt két nappal ezelőtt fogtak el a rendőrök Miskolcon. A rendőrség szerint ő volt az egyike annak a két támadónak, akik kiraboltak egy fiatalembert. A két támadó október 7-én félrevitte áldozatát egy bokros területre, és a mobiltelefonját követelték. Ő a mobiltelefonjától nem akart megválni, a készpénzét viszont odaadta, amikor megfenyegették, hogy kiirtják a családját. A támadói végül elvették a mobilját is. K. Mátét most már fogolyszökésért is felelősségre vonják. Ezért három évig terjedő szabadságvesztést kaphat.

Az eset mindössze egy nappal azután történt, hogy a rendőrségnek a svájci Oftringenben sikerült elfognia a rablógyilkosságokkal vádolt ároktői banda két tagját, akik a házi őrizetből szöktek meg a múlt héten. Azért lehettek börtön helyett házi őrizetben, mert ügyük annyira elhúzódott, hogy a törvény szerint már nem lehetett tovább előzetes letartóztatásban tartani őket.

A szökés után vita alakult ki a felelősségről. A Belügyminisztérium vasárnapi közleményében úgy védte a rendőröket, hogy közben a bíróságot tette felelőssé a történtekért. A Fővárosi Törvényszék viszont közölte, hogy a bíróságot nem terheli felelősség. Ahogy megírtuk, több tényező összjátéka miatt adódott alkalom a szökésre: az akkori törvény és az ügyészség tétlensége is szerepet játszott, a rendőrök pedig feleslegesen vártak utasítást a folyamatos ellenőrzésre.

A Fidesz szerdán jelentette be, hogy a büntetőeljárási törvény módosítását kezdeményezik: eltörölnék azt a szabályt, hogy négy évnél tovább senkit nem lehet előzetes letartóztatásban tartani.