Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Felfüggesztették a jobbikos Ferenczi Gábor mentelmi jogát

2013.10.14. 18:34
Halálos közúti baleset gondatlan okozásának gyanúja miatt felfüggesztette a jobbikos Ferenczi Gábor mentelmi jogát az Országgyűlés hétfőn.

A mentelmi jog felfüggesztését indítványozó legfőbb ügyész átirata szerint a politikus májusban Ajka belterületén autójával elütött egy 93 éves asszonyt, aki a mentőautóban elhunyt. Az ügyészség szerint a képviselő annak ellenére nem fékezett, hogy az idős nő egyértelműen át akart kelni az úttesten, és csak akkor vészfékezett, amikor a lecsökkent távolság miatt a balesetet már nem lehetett elkerülni.

Ferenczi Gábor a mentelmi bizottság ülésén elmondta: a baleset helyszínén nem volt gyalogátkelő, és nem lépte túl a megengedett sebességet. Fékezett, de nem tudott megállni, álláspontja szerint a balesetet nem lehetett elkerülni. (A Jobbik a májusi baleset utáni közleményében azt írta: a szabályosan közlekedő politikust a szembesütő erős napfény akadályozta a megfelelő kilátásban, ezért nem vette észre az autója elé kerékpárját kitoló asszonyt.)

A Ház - a közvádas ügyekben követett gyakorlatnak megfelelően - ellenszavazat nélkül, egy tartózkodással döntött a mentelmi jog felfüggesztéséről, amit a képviselő is kért.

Az Országgyűlés arról is határozott, hogy nem függeszti fel a fideszes Szekó József és a KDNP-s Rubovszky György mentelmi jogát. Mindkettőjük ellen magánvádas feljelentés érkezett, ilyen ügyekben pedig az Országgyűlés gyakorlata az, hogy fenntartja a mentelmi jogot. Rubovszky Györgyöt, a mentelmi bizottság elnökét épp egy mentelmi ügy ismertetésekor elhangzott szavai miatt jelentette fel becsületsértésért az a kazincbarcikai nő, aki korábban a fideszes Daher Pierre ellen kezdeményezett eljárást könnyű testi sértés vétsége miatt.