Gréczy Zsolt is indul a választáson

2013.10.14. 14:14
A Demokratikus Koalíció közzétette a 2014-es országgyűlési választáson induló egyéni képviselőjelöltjeinek listáját. Gyurcsány Ferenc nincs rajta, van viszont több helyi erősség, akik – ha a Fideszét nem is – de az MSZP–Együtt-PM dolgát biztos megnehezítik. Valamint szerepel még a névsorban Debreczeni József, Kerék-Bárczy Szabolcs, Gréczy Zsolt és egy sor volt miniszter és államtitkár is.

Gyurcsány Ferenc pártelnök, Molnár Csaba kampányfőnök és Varju László nem indul egyéniben a 2014-es országgyűlési választáson, amikor az új szabályok alapján 106 körzetben kell majd megmérkőzniük a pártoknak. A Demokratikus Koalíció, amely a hétvégi kongresszusán újította meg Gyurcsány Ferenc elnöki megbízatását és választotta újra a párt vezetőségét, hétfőn tette közzé a teljes jelöltlistát, amelynek összeállítása Varjú László feladata volt.

A leglátványosabb összecsapásra a DK a budapesti belvárosban számíthat, ahol Rogán Antal fideszes polgármester-frakcióvezető ütközik meg a millás Juhász Péterrel, az MSZP és az Együtt-PM közös jelöltjével, Schiffer András LMP-s vezetővel és Hegedűs Lorántné jobbikos országgyűlési képviselővel. Az I-V. kerületi szavazók támogatásáért folyó meccsre Kerék-Bárczy Szabolcsot, az MDF egykori szóvivőjét küldik Gyurcsányék.

Bauer Tamás, egykori SZDSZ-es politikust a budai Hegyvidéken, a XII. kerületben indítják. Az egyértelműen jobbos környéken a Hagyó-hagyatékkal küzdő MSZP még meg sem nevezte saját jelöltjét. A nagy ellenfél – Pokorni Zoltán visszalépése miatt – a fideszes Fónagy János közlekedési államtitkár lesz.

A VII. kerületben az egykor államtitkári és helyi polgármesteri posztot is megjárt Szabó Zoltán mérettetheti meg magát. Neki az MSZP-s Devosa Gábor–Kispál Tibor kettős valamelyikével kell megmérkőznie, valamint Hunvald György hagyatékával, hiszen a nagy VII. kerületi perben Szabónak is jutott egy mellékszerep.

Az MSZP számára a legkönnyebben nyerhető terepre, a XIII. kerületre az agilis Vadai Ágnest küldte a DK. Neki Hiszékeny Dezső lesz a szocialista ellenfele, miután Tóth József felhagy a képviselőséggel, és a polgármesterség megtartását tűzte maga elé célul, Szanyi Tibor pedig az uniós képviselői mandátum megszerzésével próbálkozik.

A fővárosi körzetekben további ismert név Élő Norbert, volt országgyűlési képviselőé, aki Kőbányán, Arató Gergely, volt államtitkáré, aki a IV. kerületben indul, és Gy. Németh Erzsébet, egykori budapesti MSZP-s frakcióvezető-polgármester-jelölté.

A DK szóvivője, az egykori népszabadságos újságíró Gréczy Zsolt Budafok-Tétényben indul.

A DK nagyon bízik abban, hogy több vidéki választókerületben (vk.) is megtalálták azt a helyi embert, aki szerintük sokkal jobb eséllyel szállhat versenybe a Fidesz-jelöltjével, mint Bajnai Gordon vagy adott esetben a szocialisták jelöltje. Nagy reményeket fűznek például a hódmezővásárhely-makói vk.-ban Búzás Anna szerepléséhez, aki a Makón ötször polgármesterré választott Búzás Péter lánya. Búzás Annának Lázár Jánossal kell majd mérkőznie.

Gyurcsányék kiváló jelöltnek tartják Deák Istvánnét is, aki 2006-tól Várpalota országgyűlési képviselője volt, ezért biztosak benne, hogy ismertségben és támogatottságban messze felülmúlja majd az MSZP–Együtt-PM delegáltját, Scheiring Gábor országgyűlési képviselőt.

Debreczeni Józsefnek viszont kemény terepet adott a párt: az írónak Miskolcon kell majd helyt állnia. A miniszterből, államtitkárból lett vidéki DK-jelöltek közé tartozik még Szűcs Erika, a második Gyurcsány-kormány szociális és munkaügyi minisztere, illetve Kolber István, volt regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter.